Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i brokułem
Składniki:
pół kg makaronu kokardki – ugotować
40 dkg pieczarek-podsmażyć – odsączyć z tłuszczu
40 dkg mięsa mielonego – podsmażyć odsączyć z tłuszczu
cały brokuł lub kalafior – ugotować, odcedzić
3 cebule -pokroić w pół talarki usmażyć i odsączyć z tłuszczu
30 dkg sera żółtego-utrzeć na tarce o grubych oczkach
przyprawy: sól ,pieprz
1 duża śmietana
1 mały jogurt
5-6 ząbków czosnku
Wszystkie ugotowane i usmażone składniki wsypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać z utartym żółtym serem. Z jogurtu i śmietany zrobić zalewę, wlać do miseczki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do zalewy. Gotową zalewą zalać składniki, wymieszać wstawić do piekarnika – piec w 150 stopniach przez 15 minut następnie zwiększyć temperaturę na 180 stopni – piec do lekkiego zrumienienia. Idealne ciepłe danie obiadowe lub na imprezkę