Zapiekanka makaronowa

18 czerwca 2013, dodał: goodtotry.ann
Artykuł zewnętrzny

W ten weekend zdecydowałam się na przygotowanie zapiekanki, za którą bardzo się stęskniłam :) Znałam jej smak od wielu lat, bo mama przygotowywała ją od czasu do czasu, a teraz kolej na mnie. Jest naprawdę cudowna no i pozostawia wiele swobody w doborze dodatków, tak samo jak pizza :) Prosta, niedroga i smaczna.

Wszystko zależy od ilości porcji. Moja zapiekanka wystarczyła na 3 pokaźne i sycące porcje.Składniki: 

  • 250 g sera żółtego
  • 500 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 puszka zielonego groszku
  • przyprawa kuchni włoskiej Kamis
  • makaron Lubella Domowa Jajeczna
  • 1 duża cebula
  • kostka masła
  • sól
  • opcjonalnie: keczup
Potrzebujemy też naczynie żaroodporne, w którym warstwowo będziemy układać nasze produkty.

Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy 3/4 kostki masła i dusimy posolone pieczarki pokrojone w niezbyt drobne kawałki. Do pieczarek dodajemy cebulę w momencie, gdy będą one już brązowe i dusimy wszystko razem. Gotujemy również makaron (całą paczkę). Pomidora obieramy ze skórki i pokrojonego podsmażamy przez dosłownie 2 minuty, aby lekko go zmiękczyć. Ser żółty najlepiej zetrzeć na tarce, a wybór oczek pozostawiam Wam :)

Kolejność warstw:
W naczyniu żaroodpornym(bez różnicy jaki kształt) na dnie układamy warstwy w następującej kolejności: makaron, usmażone pieczarki, cebula, ser, przyprawa Kamis, groszek, pomidor, przyprawa, makaron i na samym wierzchu warstwa sera posypanego przyprawą. Ważne żeby przyprawa znalazła się między warstwami tak, aby dobrze przeszła przez wszystkie produkty.

Kiedy wszystkie produkty znajdą się w naczyniu, możemy umieścić je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na 30 minut. Możecie oczywiście obserwować zapiekankę, ale u mnie pół godziny w zupełności wystarcza i wszystko jest dobrze zapieczone, a ser cudownie się rozpływa. Zapiekanka smakuje dobrze bez dodatków, ale w domu zawsze dodawaliśmy do niej keczup:) Choć może nie wygląda pięknie jak z obrazka to smakuje świetnie :) Wszystkie produkty uwięzione pod serową skorupką!

 

Jeśli nie lubicie któregokolwiek ze składników to oczywiście możecie kombinować zamieniając na przykład pomidora na paprykę, groszek na kukurydzę czy pieczarki na szynkę lub mięso mielone. Możecie tam wrzucić co tylko macie w lodówce!!!
Polecam, zachęcam! Faceci objadają się na maxa i zawsze biorą dokładkę ! :)
Enjoy!



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...