Zapiekanka jajeczna

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

½ kg ziemniaków

25 dkg cienkiej kiełbasy

25 dkg cebuli

5 jajek

½ szklanki oleju

1 łyżeczka wegety

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

masło do wysmarowania naczynia

10 dkg sera żółtego

Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez soli), ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w pół-plasterki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę, podsmażyć przez 10 minut, wrzucić cebulę i przyprawy, smażyć, aż cebula zacznie nabierać lekko złotego koloru. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć porcję kiełbasy z cebulą, polać 2 łyżkami tłuszczu (inaczej ziemniaki będą suche). Kolejną warstwą mają być jajka. Wykładać warstwy (ziemniaki, kiełbasa, jajka) aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być polane tłuszczem ziemniaki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Zapiekankę posypać serem i zapiekać przez 40 minut.

Smacznego!

file1258476967



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz