Zapiekanka jajeczna
½ kg ziemniaków
25 dkg cienkiej kiełbasy
25 dkg cebuli
5 jajek
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wegety
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
masło do wysmarowania naczynia
10 dkg sera żółtego
Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez soli), ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w pół-plasterki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę, podsmażyć przez 10 minut, wrzucić cebulę i przyprawy, smażyć, aż cebula zacznie nabierać lekko złotego koloru. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć porcję kiełbasy z cebulą, polać 2 łyżkami tłuszczu (inaczej ziemniaki będą suche). Kolejną warstwą mają być jajka. Wykładać warstwy (ziemniaki, kiełbasa, jajka) aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być polane tłuszczem ziemniaki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Zapiekankę posypać serem i zapiekać przez 40 minut.
Smacznego!