Zapiekanka farfale z kurczakiem w sosie śmietanowo-koperkowym
Artykuł zewnętrzny
składniki:
makaron farfale 250 g.
pierś z kurczaka 200 g.
cukinia
śmietana 12% 200 ml.
50 g. żółtego sera
koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Blachę / prodiż smarujemy tłuszczem i na dno wsypujemy ugotowany makaron. Na makaron pierś z kurczaka, na wierzch kładziemy plasterki cukinii. Rozrabiamy śmietanę z przyprawami i koperkiem oraz dodajemy 100 ml wody i zalewamy makaron. Ponieważ u mnie wszyscy przepadają za żółtym serem, całość posypuje startym na tarce (ale w nie za dużej ilości). W prodiżu piekę niecałą godzinę – aż się ser rozpuści i lekko podpiecze.