Zapiekanka cebulowa

23 października 2013, dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Zapiekanka cebulowa

Składniki

2 szklanki mąki pszennej (plus do podsypywania)
1/2 szklanki śmietany 10% (może też być 18%)
15 dkg margaryny (3/5 kostki 250 g)
6 niewielkich pomidorów
3 jajka
4 duże cebule
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki oleju rzepakowego (plus do natłuszczenia foremki)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki lubczyku
sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, margarynę, jajko, 3 łyżki zimnej wody i dobrze zagnieść. Gdy powstanie jednolite ciasto, uformować je w kulkę, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebule. Na patelnie wlać 3 łyżki oleju, wsypać cebulę, doprawić ją do smaku solą oraz pierzem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie.
Ze schłodzonego ciasto odłożyć 1/3, a resztę rozwałkować (podsypując delikatnie mąką) i wyłożyć do natłuszczonej tartownicy. Spód ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć go fasolą albo grochem. Piec około 20 minut w 200 stopniach, po tym czasie usunąć papier z obciążeniem. W czasie gdy ciasto się piecze w miseczce wymieszać śmietanę, pozostałe jajka, dodać przyprawy i odstawić.
Po usunięciu papieru dno ciasta wyłożyć cebulą, zalać przygotowaną mieszanką przypraw, śmietany i jajek. Teraz wystarczy ułożyć umyte wcześniej pomidorki i pozostałe ciasto. Ciasto należy wcześniej rozwałkować i pociąć na paski, a układać tak aby nie przykryć pomidorów.
Piec w temperaturze 200 stopni 40-60 minut, czas jest dłuższy gdy nie ma termoobiegu.

Zapiekanka cebulowa

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Zapiekanka cebulowa