Zapiekanka babuni
- 10 ziemniaków
- 10 pieczarek
- 1 duża cebula
- 30 dkg cienkiej kiełbasy
- 20 dkg sera
- żółtego
- 200 gram śmietanki 12%(może byc odtłuszczona)
- 4 jajka
- 2 pęczki cienkiego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki
- oleju
Ziemniaki umyć,zalać wodą ,ugotować na pół twardo w mundurkach.
Wlać olej na patelnię,zeszklić pokrojoną cebulę,dodać pokrojoną kiełbasę,podsmażyć 8 min.
Dodać pokrojone pieczarki ,podsmażać jeszcze około 5 min.
Przestudzone ziemniaki obrać z łupinek,pokroić, dodać 1 pęczek posiekanego szczypiorku,uduszoną cebulę, pieczarki i kiełbasę.
posolić ,posypać pieprzem.
Dwa jajka roztrzepać widelcem ,wlać do ziemniaków,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Formę do zapiekania wysmarować cienko olejem(najlepiej pędzelkiem) i wszystko wyłożyć,dokładnie przyklepać,zapiekać w piekarniku około 20 min w 180 st C.
Gdy zapiekanka się piecze,zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach,dodać pozostałe dwa jajka i posiekany drugi pęczek szczypiorku oraz śmietankę
Wszystko dokładnie wymieszać,po 20 min wysunąć zapiekankę z piecyka,polać śmietanką wymieszaną z jajkami i serem,zapiekać jeszcze 10 min z termoobiegiem,aż zapiekanka się zapiecze i masa na wierzchu zetnie.
Smacznego.