Zapiekanka babuni | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zapiekanka babuni

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
    • 10 ziemniaków
    • 10 pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 30 dkg cienkiej kiełbasy
    • 20 dkg sera
    • żółtego
    • 200 gram śmietanki 12%(może byc odtłuszczona)
    • 4 jajka
    • 2 pęczki cienkiego szczypiorku
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżki
    • oleju

      Ziemniaki umyć,zalać wodą ,ugotować na pół twardo w mundurkach.
      Wlać olej na patelnię,zeszklić pokrojoną cebulę,dodać pokrojoną kiełbasę,podsmażyć 8 min.
      Dodać pokrojone pieczarki ,podsmażać jeszcze około 5 min.
      Przestudzone ziemniaki obrać z łupinek,pokroić, dodać 1 pęczek posiekanego szczypiorku,uduszoną cebulę, pieczarki i kiełbasę.
      posolić ,posypać pieprzem.
      Dwa jajka roztrzepać widelcem ,wlać do ziemniaków,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
      Formę do zapiekania wysmarować cienko olejem(najlepiej pędzelkiem) i wszystko wyłożyć,dokładnie przyklepać,zapiekać w piekarniku około 20 min w 180 st C.
      Gdy zapiekanka się piecze,zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach,dodać pozostałe dwa jajka i posiekany drugi pęczek szczypiorku oraz śmietankę
      Wszystko dokładnie wymieszać,po 20 min wysunąć zapiekankę z piecyka,polać śmietanką wymieszaną  z jajkami i serem,zapiekać jeszcze 10 min z termoobiegiem,aż zapiekanka się zapiecze i masa na wierzchu zetnie.
      Smacznego.

        file1266583898



        Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

        Dodaj komentarz