Zapiekanka a’la gołąbki

28 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 15 dag mielonej wołowiny

– 15 dag mielonej wieprzowiny

– 200 g ryżu

– główka luźnej młodej białej kapusty

– 200 g przecieru pomidorowego

– 2 duże cebule

– ząbek czosnku

– sól, pieprz, cukier

– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wybrać 15 tych najładniejszych i największych. Pousuwać grube żyłki. Wrzucić do osolonego wrzątku i

gotować przez 5 minut. Odcedzić. Ryż ugotować z łyżką stołową soli wg przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z przeciśniętym czosnkiem, dodać mięso. Dusić przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na łyżce oliwy podsmażyć drugą cebulę, dodać przecier pomidorowy i przyprawić sos wg uznania solą i pieprzem oraz

wybranymi ziołami. Ryż wymieszać z mięsem, doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne o wymiarach 18 cm x 28 cm wysmarować masłem. Wykładać kolejno: mięso z ryżem, liście kapusty aż do wyczerpania składników. Na wierzch wylać sos, by szczelnie zakrył zawartość naczynia. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać jako samodzielne danie.

file1259394126