Zapiekanka a’la gołąbki
Składniki:
– 15 dag mielonej wołowiny
– 15 dag mielonej wieprzowiny
– 200 g ryżu
– główka luźnej młodej białej kapusty
– 200 g przecieru pomidorowego
– 2 duże cebule
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, cukier
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wybrać 15 tych najładniejszych i największych. Pousuwać grube żyłki. Wrzucić do osolonego wrzątku i
gotować przez 5 minut. Odcedzić. Ryż ugotować z łyżką stołową soli wg przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z przeciśniętym czosnkiem, dodać mięso. Dusić przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na łyżce oliwy podsmażyć drugą cebulę, dodać przecier pomidorowy i przyprawić sos wg uznania solą i pieprzem oraz
wybranymi ziołami. Ryż wymieszać z mięsem, doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne o wymiarach 18 cm x 28 cm wysmarować masłem. Wykładać kolejno: mięso z ryżem, liście kapusty aż do wyczerpania składników. Na wierzch wylać sos, by szczelnie zakrył zawartość naczynia. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać jako samodzielne danie.