Zapiekane ziemniaczki z mięsnymi kulkami
To w miarę szybkie danie zaspokoi głód nawet największych łakomczuchów: zapiekane aromatyczne ziemniaczki, mięsne kulki z przyprawą curry, warzywa (brokuły, pomidorki koktajlowe lub marchewka baby).
Składniki na ziemniaczki:
kg ziemniaków
1 cebula czosnkowa
czubata łyżka majonezu
przyprawa do ziemniaków
oregano
15 dag wędzonego boczku
czosnek jeśli lubicie
składniki na pulpeciki:
60 dag mielonego mięsa może być wieprzowo-wołowe lub z indyka
łyżka bułki tartej
czubata łyżeczka curry
sól, pieprz
odrobina chilli
pokrojona w kostkę papryka
jajko
natka pietruszki
dodatkowo: pomidorki koktajlowe lub brokuł lub marchewka baby
Ziemniaki kroimy w kawałki i nacinamy do połowy, mieszamy z majonezem, cebulą, przyprawami, dodajemy podsmażony boczek pokrojony w kostkę i czosnek, wykładamy na blachę.
Pulpeciki: z podanych składników wyrabiamy masę, lepimy malutkie kuleczki mokrą ręką, kładziemy na ziemniaki. Całość przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut, Posypujemy koperkiem i podajemy z upieczonymi warzywami i sosami.
uwaga: warzywa ja piekłam osobno w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, ale można piec razem z ziemniakami. Mogą to być też warzywa mrożone (nie trzeba ich wcześniej odmrażać lub mieszanka warzyw). Podałam z serowym fondue – zestaw do fondue w cenie 18,90 zł można zakupić w sklepie zestawyfondue.pl
jak również gotową masę serową