Zapiekane udka kurczaka w zalewie pomidorowej

7 września 2013, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 duże udka kurczaka

sos:

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki keczupu
– 3 łyżki oleju
– 3 płaskie łyżeczki curry
– łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta chilli

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut w celu połączenia się składników, udka kurczaka układamy w misce i zalewamy sosem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki (mięso może stać do następnego dnia)
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy udka, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 150 stopni C i zapiekamy około 50 minut.

Smacznego!