Zapiekane płotki w warzywach
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 8 tuszek płotki
- 4 marchewki
- 1 cytryna
- 2 korzenie pietruszki
- natka pietruszki
- sól,pieprz biały,bazylia,słodka papryka,koperek,curry
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Tuszki płotek opłukać i oczyścić z łusek.Przemyć ponownie.Ponacinać tuszki.Obsypać solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić na chwilkę.Marchewki i pietruszkę obrać i obgotować.Pokroić na paseczki.Blachę wyłożyć folią ,wlać olej i poukładać płotki.Do każdej naciętej ryby włożyć plaster cytryny,marchewkę oraz pietruszkę.Przyprawić bazylią,słodką papryką,koperkiem oraz curry.Na wierzch ułożyć natkę pietruszki oraz kawałki marchewki i cytryny.Piec w piekarniku około 25 minut.