Zapiekane jajka w kokilkach lub formie na muffinki
W tym jednym, prostym daniu znalazła się się cała paleta niezbędnych składników odżywczych. Są więc i węglowodany, białka, tłuszcze, witamina C, witaminy z grupy B, likopen, wapń, żelazo …
Taki posiłek – to idealny początek każdego dnia.
Będziecie potrzebować:
- masło
- chleb
- wędlina wieprzowa (uwierzcie mi na słowo – jest lepsza niż te wszystkie błyszczące drobiowe)
- ser żółty
- pomidor
- jajka
- czerwona papryka
- gałka muszkatołowa
- czarny mielony pieprz
- suszona natka pietruszki (lub jeśli ktoś woli – szczypiorek)
- sól
Wykonanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 200*C
2) Formę do muffinków wysmarowujemy masłem – każdy dołek osobno, dokładnie
3) Na dno wkładamy kawałek chleb (możliwie na całej powierzchni dołka)
4) Wędlinę i ser kroimy w podłużne plastry. Układamy po 2 kawałki w każdym dołku
5) Następnie wkładamy plasterek pomidora i posypujemy szczyptą czarnego pieprzu
6) Na to wbijamy jajko, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli , szczyptą natki pietruszki/szczypiorku, pokrojoną w drobna kosteczką papryką
7) Zapiekamy w piekarniku na środkowej półce przez około 10 minut. Wyjmujemy pomagając sobie nożem (obkrawamy dookoła), a następnie łyżką.
Post powstał we współpracy z portalem Uroda i zdrowie oraz firmą Appetita