Zapiekana kasza gryczana z grzybami na szybko
Składniki:
-40 dkg kaszy gryczanej
-10dkg masła
-ok. 60 dkg grzybów (mogą być mrożone, leśne)
-1 cebula
-kubek śmietany 18%
-1 jajko
-10dkg sera żółtego
-oliwa z oliwek
-przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać w garnku, wsypać opłukaną i odsączona kaszę. Mieszając lekko podsmażyć i zalać wrzątkiem (do objętości kaszy). Dodać masło i sól. Gotować na wolnym ogniu i mieszać od czasu do czasu aż woda wsiąknie w kaszę. W międzyczasie cebulę pokroić w prążki i podsmażyć, dodać pokrojone grzyby i poddusić pod przykryciem chwilkę. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masełkiem na dno wyłożyć połowę kaszy, na nią grzyby i przykryć drugą połową kaszy. Jajko roztrzepać i dodać śmietanę, lekko posolić i wylać na kaszę, a na wierzch zetrzeć ser żółty. Zapiec chwilkę w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku ( najlepiej z funkcją opiekania wierzchu) i wyjąć jak się zrumieni. Wierzch posypać pietruszką. Danie szybkie, zdrowe i idealne na obiad, kolację i na każdą inną okazję. Smacznego :)