Zaparcia u dzieci

17 marca 2011,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Zaparcia w większości przypadków nie są chorobą, lecz zaburzeniem czynności jelit wynikającym z niewłaściwego odżywiania oraz z nieaktywnego stylu życia. Rzadziej do przyczyn należą inne, bardziej złożone czynniki.

Zanim sięgniesz po farmaceutyki wprowadź zmiany w diecie malca.

Przede wszystkim należy zwiększy zawartość błonnika w diecie i jednocześnie ilość płynów.

W błonnik bogate są jarzyny (praktycznie wszystkie), owoce (świeże i suszone) i produkty pełnoziarniste (otręby, płatki owsiane, pieczywo z pełnego ziarna, kasze).

Dodatkowo należy wypijać więcej niż zazwyczaj płynów. Zwiększenie ilości płynów jest nieodzowne, gdyż zwiększona podaż błonnika przy niedostatecznej podaży wody może spowodować pogłębienie zaparć!! Warto zachęcać dziecko do picia wody, ale pomocne są także  świeżo wyciskane soki lub kupne, przeznaczone specjalne dla dzieci (soku max 250 ml dziennie). Wybierz ulubione smaki dziecka, pamiętając by sok nie miał dodatku cukru, np. z cytrusów, marchwi, ze śliwek, moreli lub ananasów.

W przypadku uporczywych zaparć podaj dziecku na czczo pół szklanki wody przegotowanej z łyżeczką miodu.

Unikaj pożywienia z małą zawartością niestrawnego włókna roślinnego, wyeliminuj z diety białe pieczywo, ryż, jaja i duże ilości  mięsa. Produkty powodujące zaparcia, to: czekolada, banany, gotowana marchew, chleb biały, ciasta, kasza manna, kleiki ryżowe, bułki maślane – na czas diety powinno się z nich zrezygnować.

Unikaj też napojów gazowanych, zwłaszcza słodzonych.

Pamiętaj, że przyczyna zaparć małego dziecka często leży też w psychice dziecka. Dlatego staraj się stworzyć maluchowi miłą, przyjazną atmosferę w domu (szczególnie przy stole) i dbaj o jego komfort psychiczny. Jest to tak samo ważny element terapii jak płyny i prawidłowa dieta.

Jeśli po 2 tygodniach stosowania diety wysokobłonnikowej ze zwiększona ilością płynów nie nastąpi poprawa należy udać się do lekarza!

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Uczeń i drugie śniadanie
  2. Jak uodpornić dziecko?
  3. Zadaj pytanie dietetykowi
  4. Jak nauczyć dziecko smaków



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.