Zalewajka mojej babci
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
80 dag.ziemniaków
2 cebule
1/2 litra żuru
4 ząbki czosnku
25 dag.wędzonej kiełbasy
4 łyżki kwaśnej śmietany
listek laurowy Kamis
5 ziaren ziela angielskiego Kamis
sól
pieprz
4 kapelusze suszonych grzybów
5 dag. słoniny
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Do garnka z gotującą się wodą wrzucić ziemniaki,pokrojoną w kawałki kiełbasę, cebulę,liść laurowy,ziele angielskie, namoczone wcześniej grzyby. Żur wymieszać z 4 łyżkami śmietany i dodać posiekany czosnek. Gdy ziemniaki będą lekko twarde wlać mieszankę z żuru,śmietany i czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec pokrasić zalewajkę zrumienionymi skwarkami słoniny. Zamieszać. Podawać z chlebem.