Zalewajka mojej babci

29 września 2011,
dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

80 dag.ziemniaków

2 cebule

1/2 litra żuru

4 ząbki czosnku

25 dag.wędzonej kiełbasy

4 łyżki kwaśnej śmietany

listek laurowy Kamis

5 ziaren ziela angielskiego Kamis

sól

pieprz

4 kapelusze suszonych grzybów

5 dag. słoniny

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Do garnka z gotującą się wodą wrzucić ziemniaki,pokrojoną w kawałki kiełbasę, cebulę,liść laurowy,ziele angielskie, namoczone wcześniej grzyby. Żur wymieszać z 4 łyżkami śmietany i dodać  posiekany czosnek. Gdy ziemniaki będą lekko twarde wlać mieszankę z  żuru,śmietany i czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec pokrasić zalewajkę zrumienionymi skwarkami słoniny. Zamieszać. Podawać z chlebem.



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...