Zalej skorupki jaj octem. Rozwiążesz ten częsty problem

25 czerwca 2024, dodał: Redakcja

Domowe sposoby to najlepsze rozwiązanie w wielu dziedzinach naszego życia. Tanie produkty i odpadki z naszej kuchni pomagają w utrzymaniu czystości, czy zapewnieniu lepszego wzrostu roślin domowych i ogrodowych. W tym artykule wskażemy, jak poprawić rozwój i plonowanie warzyw na naszych grządkach za pomocą banalnego triku.

skorupki jaja

Skorupki jaj zapewniają wyższe plony

Zakładanie ogródka to pracochłonny proces, wymagający wiedzy i doświadczenia. Nic więc dziwnego, że poświęcając swój czas i energię pracom na działce, oczekujemy dorodnych plonów. Niestety, nie zawsze tak się dzieje, a przyczyn może być wiele – od zbyt słabej gleby po niewłaściwy poziom nasłonecznienia. Zamiast wyrzucać do kosza skorupki jaj, warto wykorzystać ich składniki do podwyższenia swoich plonów. Zawierają one całe bogactwo minerałów, które pomagają roślinom w rozwoju – żelazo, fluor, siarkę i przede wszystkim wapń.

Jak przygotować mieszankę skorupek i octu?

Na początek warto zebrać przynajmniej kilka skorupek, dokładnie je rozdrobnić, np. krusząc palcami i rozbijając młotkiem. Po rozdrobnieniu należy wsypać je do szklanego naczynia i zalać szklanką octu o mocy 9 procent i odstawić całość do naciągnięcia na kilka dni. Po tym czasie odcedzamy powstały płyn i mamy gotowy nawóz, równie skuteczny jak drogie specyfiki ze sklepu ogrodniczego, a pozyskany naprawdę niewielkim kosztem i bez wysiłku.

Jak nawozić warzywa mieszanką octu i skorupek jaj?

Aby zacząć nawożenie naszego ogródka w ten ekologiczny sposób, należy przestrzegać prostej zasady przygotowywania mikstury z pozyskanego wyciągu. Na łyżkę odcedzonego płynu potrzebujemy litr wody. Mieszamy dokładnie całość i już mam gotowy specyfik do podlewania wybranych gatunków warzyw. Świetnie działa na warzywa lubiące zasadowy odczyn gleby, czyli np. pomidory, kalafiory, selery, sałatę, szpinak, ogórki, marchew i buraki. Wystarczy podlewać nim rośliny co 2 tygodnie, natomiast w międzyczasie oczywiście podlewamy jak zwykle nasz ogródek wodą, jeśli nie ma w tym czasie opadów. Spośród kwiatów i roślin ozdobnych można nawozić w ten sposób także berberys, jaśmin, bukszpan, powojnik, lawenda i tamaryszek. Należy pamiętać, że ta mieszanka nie nadaje się do nawożenia roślin preferujących kwaśny odczyn gleby. Nie podlewaj nią np. kopru, pietruszki, pomidorów i kukurydzy, gdyż efekt będzie odwrotny do zamierzonego – rośliny mogą nawet obumrzeć.

Domowa mieszanka to znakomita alternatywa dla produktów chemicznych. Jest przyjazna dla środowiska, nie powoduje nasycenia warzyw toksynami właściwymi dla sztucznych nawozów, a do tego oszczędza nasze pieniądze. Warto szukać tego rodzaju rozwiązań dla naszych przydomowych ogródków, gdyż wiele produktów, które mamy w kuchni, nadaje się także do zasilania roślin w ten sposób. Zachęcamy do wypróbowania naszego sposobu w Waszych warzywnikach.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wakacyjne kolory paznokci
Neonowe kolory – odważne i energetyzujące. Neonowe kolory to prawdziwy hit lata 2024. Żywe...
Koncerty
Ja byłam ostatnio na dni Tyczyna gdzie był koncert zespołu IRA. Wspaniały, niezapomniany koncert!!!
pokój dziecięcy
Ozdoby na ścianę do pokoju dziecka to doskonały sposób na nadanie pomieszczeniu charakteru...
Jaka fryzura do okrągłej twarzy?
Dla twarzy okrągłej idealnym rozwiązaniem jest long bob, zwany również lobem. To dłuższa wersja...