Zakwaszenie organizmu. Co je powoduje i jak sobie z nim radzić?
Zakwaszenie organizmu to problem, z którym boryka się ponad 80 proc. Europejczyków. Objawia się ogólnym osłabieniem, podatnością na infekcje, bólami i zawrotami głowy, sennością, pogorszeniem kondycji skóry i włosów. Najczęściej jest efektem niewłaściwego odżywiania i braku aktywności fizycznej. Sprawdź, jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu!
Zakwaszenie organizmu. Co je powoduje i jak sobie z nim radzić?
Zakwaszenie organizmu to problem, z którym boryka się ponad 80 proc. Europejczyków. Objawia się ogólnym osłabieniem, podatnością na infekcje, bólami i zawrotami głowy, sennością, pogorszeniem kondycji skóry i włosów. Najczęściej jest efektem niewłaściwego odżywiania i braku aktywności fizycznej. Sprawdź, jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu!
Jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zachowanie jego równowagi kwasowo-zasadowej. Jej najczęstszym zaburzeniem jest przesunięcie w kierunku kwasowym, popularnie nazywane zakwaszeniem. Dochodzi do niego wtedy, gdy wskutek nadmiernej podaży kwas zaczyna kumulować się w naszym organizmie i zaburzać zachodzące w nim procesy.
Zakwaszenie organizmu – przyczyny
Krótkotrwałe zakwaszenie organizmu przeważnie nie jest groźne dla zdrowia. Jeśli jednak związane z nim dolegliwości utrzymują się dłużej – nie wolno ich ignorować. Przewlekłe zakwaszenie może zwiększyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób, m.in. osteoporozy, cukrzycy, miażdżycy, czy nowotworów.
Co powoduje zakwaszenie organizmu? Przyczyn jest wiele, ale najczęściej sprowadzają się one do nieprawidłowej diety: jedzenia nadmiernej ilości produktów wysoko przetworzonych, tłuszczów, cukru, mięsa, nabiału i zbóż, przy jednoczesnym piciu zbyt małej ilości wody oraz niedoborze alkalizujących warzyw i owoców. Nagromadzenie kwasów może być także efektem nawyków innych niż żywieniowe, np. całkowitego braku aktywności fizycznej, nadmiernej aktywności fizycznej połączonej ze złą dietą, czy uzależnień od używek (papierosy, alkohol, kawa). Innym czynnikiem wpływającym na zakwaszenie organizmu jest przewlekły stres.
Zakwaszenie organizmu – objawy
Po czym możemy rozpoznać, że nasz organizm jest zakwaszony? Wystarczy przyjrzeć się sygnałom, które wysyła nasze ciało. Do najbardziej charakterystycznych objawów zakwaszenia należą:
- uczucie stałego zmęczenia, wrażenie braku energii, senność, depresja,
- nerwowość, nadmierne pobudzenie, drażliwość,
- nadwaga, napady wilczego głodu, ciągła ochota na słodycze,
- suchość skóry, skłonność do potliwości i podrażnień,
- problemy z cerą, trądzik,
- osłabienie i wypadanie włosów,
- osłabienie płytki paznokciowej, m.in. łamliwość i rozdwajanie paznokci,
- skurcze, sztywnienie, bóle mięśni, głównie łydek i odcinka szyjnego,
- zapalenia ścięgien,
- bóle kręgosłupa i stawów,
- bóle i zawroty głowy, migreny, nudności,
- uczucie goryczy lub kwasu w ustach,
- zapalenie dziąseł, próchnica, parodontoza,
- pękanie kącików ust,
- nawracające stany zapalne żołądka i jelit, wzdęcia, zaparcia, biegunki,
- podrażnienie, pieczenie dróg moczowych lub odbytu,
- zmniejszenie masy kostnej,
- reumatyzm.
Zakwaszenie organizmu – profilaktyka
Najskuteczniejszą metodą walki z każdym schorzeniem jest profilaktyka. Jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu? Najlepiej wprowadzając do naszej diety rozsądne zmiany, które pomogą przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Co ważne, nie chodzi tu o całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów zakwaszających (m.in. mięso, wędliny, zboże, ryż, tłuszcze, cukry), ale utrzymanie umiaru w ich spożywaniu. Pomocne będzie także wyrobienie zdrowych nawyków, jak np. regularna aktywność fizyczna – choćby w formie spacerów. Co jeszcze możesz zrobić, by uniknąć zakwaszenia?
- pij co najmniej 2 litry wody dziennie,
- planuj posiłki w taki sposób, by każdy z nich zawierał porcję warzyw lub owoców (najlepiej wspomagających odkwaszanie, takich jak: cukinia, bakłażan, marchew, pomidor, rzodkiew, buraki, brokuły, szpinak, cytryna, pomarańcza, brzoskwinia, banan, kiwi, truskawka, malina, arbuz),
- zrezygnuj ze słodkich napojów, żywności wysoko przetworzonej oraz typu fast food,
- używaj jak najmniej cukru oraz soli,
- ogranicz używki,
- wysypiaj się,
- spędzaj czas na świeżym powietrzu.
Jeśli chcesz dodatkowo wspomóc organizm w walce z zakwaszeniem, możesz uzupełnić dietę o regularne przyjmowanie proszku zasadowego. Jest on źródłem substancji mineralnych, pierwiastków i witamin stabilizujących równowagę kwasowo-zasadową. Najczęściej zawiera cynk, magnez, miedź, wapń, żelazo, witaminę C, molibden, selen. Dzięki temu nie tylko neutralizuje dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu, ale także wspomaga pracę układu krwionośnego i zdolność koncentracji. Proszek zasadowy jest dostępny bez recepty, znajdziesz go w każdej aptece.