Zakwas żytni

28 października 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg drobno zmielonej mąki żytniej (typ 2000)

1 l przegotowanej letniej wody

Sposób wykonania:

100 g mąki mieszamy dokładnie ze 150 ml letniej przegotowanej wody. Najlepiej zrobić to w glinianym lub szklanym naczyniu. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką. Po 12 godzinach dosypujemy 100 g mąki i dolewamy 100 ml letniej wody. Zakwas ma mieć konsystencję średnio gęstej kwaśnej śmietany. Czynność taką powtarzamy przez 3 doby – wówczas zakwas jest gotowy do użycia. Przez kolejne dni – podtrzymujemy zakwas przy życiu dodając po 50 g mąki i 50 ml wody. Jeżeli jest nam potrzebna większa ilość zakwasu – dodajemy odpowiednio więcej mąki i wody.

Zakwas taki jest doskonałą bazą nie tylko do pieczenia chleba, czy pizzy – możemy go użyć również do przygotowania żurku.

file1256729133



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...