Zagęszczone mleko – domowej roboty: słodzone takie jak z tubki
Artykuł zewnętrzny
Składniki do wersji podstawowej słodzonej:
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty
- 1 czubata łyżka mleka w proszku niebieskiego (nie granulowanego)
Składniki do wersji kakaowej:
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty
- 1 czubata łyżka mleka w proszku
- 1 łyżka kakao ciemnego naturalnego (albo na „oko”, do uzyskania odpowiedniego smaku)
Procedura wykonania obu wersji smakowych jest taka sama.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy płomień dosypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie porobiły się grudki. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 20 minut mieszając. Masa powinna być jednolita, lekko zgęstnieć i nabrać lekko kremowej barwy.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy płomień dosypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie porobiły się grudki. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 20 minut mieszając. Masa powinna być jednolita, lekko zgęstnieć i nabrać lekko kremowej barwy.
Jeśli robimy wersję kakaową, pod koniec gotowania dodajemy kakao, mieszamy, i chwilę gotujemy aby składniki się połączyły.
Pozostawiamy do ostygnięcia.