Zaczyn na chleb

3 listopada 2009, dodał: Romertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

mąka żytnia
woda

Do letniej wody dodajemy mąki, robimy dość rzadką mieszankę i pozostawiamy w odkrytym naczyniu na 3 dni (robi się zakwas tak jak na żurek). Po trzech dniach dodajemy kolejną porcję mąki i wody („odżywianie zakwasu”)

Po 24 godzinach mamy gotowy zakwas, który możemy pielęgnować przez lata, im starszy tym trwalszy, i bardziej odporny. Przy każdym pieczeniu chleba przed dodaniem soli odkładamy odrobinę do następnego wypieku.
Przechowujemy w lodówce w słoiku, którego nie zakręcamy, przykrywka słoika tylko nałożona.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...