Zaczyn na chleb

3 listopada 2009, dodał: Romertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

mąka żytnia
woda

Do letniej wody dodajemy mąki, robimy dość rzadką mieszankę i pozostawiamy w odkrytym naczyniu na 3 dni (robi się zakwas tak jak na żurek). Po trzech dniach dodajemy kolejną porcję mąki i wody („odżywianie zakwasu”)

Po 24 godzinach mamy gotowy zakwas, który możemy pielęgnować przez lata, im starszy tym trwalszy, i bardziej odporny. Przy każdym pieczeniu chleba przed dodaniem soli odkładamy odrobinę do następnego wypieku.
Przechowujemy w lodówce w słoiku, którego nie zakręcamy, przykrywka słoika tylko nałożona.



FORUM - bieżące dyskusje

Pleśń i wilgoć w domu
Te wszystkie elewacje styropianowe bardzo szybko robią się zielone...
Jakie sztućce do domu kupić
Zabawna nazwa, jeśli przyjąć jej znaczenie w języku polskim. :D
Mama lekomanka...?
Niestety sami lekarze często wypisują ogromne ilości leków, bo to takie łatwe. Nieważne,...
Jak wzmacniać samodzielność dziecka…
Samodzielność zaczyna się od małych rzeczy. Pozwalanie na wybór, żeby dziecko mogło w jakiejś...