Z kurnej chaty– jak drzewiej Damy gotowały

19 marca 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny gulasz wieprzowy z aromatyczną kaszą gryczaną – czyli sobotni obiadek Damy.

Czas :1,5 godziny

Składniki :

35 dag chudego mięsa od szynki

1 szklanka grzybów suszonych ( krojonych )

2 duże cebule

1 łyżka masła

3 łyżki oleju

sól

pieprz mielony

lubczyk suszony sproszkowany

1 łyżeczka powideł śliwkowych

10 dag suchej kaszy gryczanej

Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz .Posolić i popieprzyć mięso .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej i masło ) i obsmażyć na nim mięso .Podlać 1 szklanką wody .Dodać pokrojoną w cienkie ,, piórka „ cebulę .I gotować na małym gazie .W tym czasie -grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 30 minut . Odcedzić – wlewając wywar do gulaszu .Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa . całość dusić pod przykryciem ( przy uchylonej pokrywce ) ok. 30 minut. Doprawić do smaku lubczykiem , powidłami , pieprzem .Wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka .

Potrawa ma przypominać konsystencją Risotto .

file1269016469



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...