Z kurnej chaty– jak drzewiej Damy gotowały

19 marca 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny gulasz wieprzowy z aromatyczną kaszą gryczaną – czyli sobotni obiadek Damy.

Czas :1,5 godziny

Składniki :

35 dag chudego mięsa od szynki

1 szklanka grzybów suszonych ( krojonych )

2 duże cebule

1 łyżka masła

3 łyżki oleju

sól

pieprz mielony

lubczyk suszony sproszkowany

1 łyżeczka powideł śliwkowych

10 dag suchej kaszy gryczanej

Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz .Posolić i popieprzyć mięso .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej i masło ) i obsmażyć na nim mięso .Podlać 1 szklanką wody .Dodać pokrojoną w cienkie ,, piórka „ cebulę .I gotować na małym gazie .W tym czasie -grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 30 minut . Odcedzić – wlewając wywar do gulaszu .Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa . całość dusić pod przykryciem ( przy uchylonej pokrywce ) ok. 30 minut. Doprawić do smaku lubczykiem , powidłami , pieprzem .Wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka .

Potrawa ma przypominać konsystencją Risotto .

file1269016469



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Ja nie lubię kupować takich prawie przeterminowanych kosmetyków, bo zawsze coś jest...
Biografia
Fajną biografię o Sinead O'Connor właśnie czytam, naprawdę dobrze napisana i taka bliska jej...
alkohole %
Ostatnio piłam kadarkę, warto spróbować:)
Wałbrzych
Ja zwykle najtaniej kupuję przez przypadek, dlatego nigdy nie chodzę na tzw. regularne akcje promocyjne