Z kurnej chaty– jak drzewiej Damy gotowały
Delikatny gulasz wieprzowy z aromatyczną kaszą gryczaną – czyli sobotni obiadek Damy.
Czas :1,5 godziny
Składniki :
35 dag chudego mięsa od szynki
1 szklanka grzybów suszonych ( krojonych )
2 duże cebule
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
lubczyk suszony sproszkowany
1 łyżeczka powideł śliwkowych
10 dag suchej kaszy gryczanej
Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz .Posolić i popieprzyć mięso .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej i masło ) i obsmażyć na nim mięso .Podlać 1 szklanką wody .Dodać pokrojoną w cienkie ,, piórka „ cebulę .I gotować na małym gazie .W tym czasie -grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 30 minut . Odcedzić – wlewając wywar do gulaszu .Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa . całość dusić pod przykryciem ( przy uchylonej pokrywce ) ok. 30 minut. Doprawić do smaku lubczykiem , powidłami , pieprzem .Wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka .
Potrawa ma przypominać konsystencją Risotto .