Z kurnej chaty– jak drzewiej Damy gotowały

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny gulasz wieprzowy z aromatyczną kaszą gryczaną – czyli sobotni obiadek Damy.

Czas :1,5 godziny

Składniki :

35 dag chudego mięsa od szynki

1 szklanka grzybów suszonych ( krojonych )

2 duże cebule

1 łyżka masła

3 łyżki oleju

sól

pieprz mielony

lubczyk suszony sproszkowany

1 łyżeczka powideł śliwkowych

10 dag suchej kaszy gryczanej

Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz .Posolić i popieprzyć mięso .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej i masło ) i obsmażyć na nim mięso .Podlać 1 szklanką wody .Dodać pokrojoną w cienkie ,, piórka „ cebulę .I gotować na małym gazie .W tym czasie -grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 30 minut . Odcedzić – wlewając wywar do gulaszu .Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa . całość dusić pod przykryciem ( przy uchylonej pokrywce ) ok. 30 minut. Doprawić do smaku lubczykiem , powidłami , pieprzem .Wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka .

Potrawa ma przypominać konsystencją Risotto .

file1269016469



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.