URODA I ZDROWIE

Wywiad z autorką bloga Posypane

12 października 2015, dodał: Julia

Przedstawiamy Joannę Banad – miłośniczkę  słodkości i autorkę bloga Posypane na Facebooku. Opowiada o pracy w łódzkim Studio Kulinarnym Book&Cook, o smakach dzieciństwa i swoich najlepszych wypiekach. Zdradza też przepis na niezawodnie pyszne jesienne ciasto:)

551319_10201097353103109_1589610310_n

Masz oryginalny pomysł na prowadzenie bloga na Facebooku – jak sprawdza się tego rodzaju aktywność?        

Stronę na Facebooku założyłam dokładnie 2 lata temu, od tego czasu sytuacja niesamowicie się rozwinęła. Strona miała być początkowo skierowana do znajomych – tych dalszych i bliższych, którzy szukali alternatywy dla umiarkowanie smacznych i umiarkowanie uczciwych tortów z łódzkich cukierni. Wieść rozeszła się metodą poczty pantoflowej, a zamówienia zaczęły spływać i zapełniać mój weekendowy kalendarz. Kluczem do sukcesu jest stała aktywność strony – wrzucanie zdjęć, informacji, organizowanie warsztatów. Taki typ działalności jest dla mnie jak na razie całkowicie wystarczający. Mam czas na studia, pracę w Book&Cook i rozwijanie swojej pasji. Wszyscy pytają, dlaczego nie zdecydowałam się jeszcze na otwarcie własnej cukierni? Odpowiedź jest prosta: boję się, że stracę do tego serce. Nie marzy mi się sieć cukierni. Marzę, żeby piec pyszne, autorskie ciasta. Nawet dla małego grona entuzjastów:) Chce to robić własnoręcznie, bo właśnie to jest moim źródłem radości.

11224283_384778538379921_6672245495501185959_n

Twój blog powstał z miłości do słodyczy – czy słodkie smaki to łakocie jakie pamiętasz z dzieciństwa?

Pamiętam słodkie smaki z dzieciństwa bardziej niż cokolwiek innego. Pamiętam gofry z kajmakiem i truskawkami nad morzem (a nawet nie pamiętam nazwy miejscowości), pamiętam babciny jabłecznik, lody jogurtowe, kruche ciasteczka i ciasto drożdżowe (chociaż moje babcie nie są fankami gotowania). Jako 4-latka „wypiekałam” ciastka w szufladzie i zmuszałam domowników do testowania, także słodkie hobby odkryłam bardzo wcześnie.

11251813_392297854294656_5540762473369275837_n

Jakie są Twoje sztandarowe wypieki, którymi się chlubisz?

Moimi hitami są zdecydowanie: ciasto czekoladowe z musem, tarta cytrynowa, sernik pistacjowy, tiramisu, świąteczny tort makowy z nutą pomarańczy, bezglutenowe (zupełnie przypadkowo bezglutenowe), ciasto marchewkowe z mnóstwem orzechów, przełożone waniliowym kremem serowym. Nie mogę zapomnieć o tortach. Torty to hit hitów. Lekkie kremy, ciekawe dodatki. Personalizuję wszystkie wypieki – każdy jest unikatowy, czy to w kształcie bluzy czy tarczy Kapitana Ameryki. Nie używam mas i past cukrowych, dzięki czemu moje torty są smaczne, lekkie i nieprzesłodzone. Takie przynajmniej dochodzą do mnie słuchy! :)))

11692543_406594169531691_8391418472568913155_n

Podaj nam przepis na sprawdzone, łatwe sezonowe ciasto…

To mój sprawdzony przepis na jesień, proste, pachnące cynamonem ciasto ze śliwkami. Prawdziwy comfort food:)

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 125 g kostki masła
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
oraz:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Zaczynamy od kruszonki: masło rozpuszczamy z cukrem,  dodajemy mąkę,  zdejmujemy z palnika i mieszamy do pojawienia się grudek. Odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka (po kolei, nie wszystkie na raz) i stopniowo, łyżka po łyżce, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na spód foremki (prostokątnej 25×30 cm lub okrągłej – śr. 22 cm) i układamy przepołowione i wypestkowane śliwki skórką do dołu. Posypujemy obficie cynamonem przesianym przez małe sitko. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 60 min aż do „suchego patyczka”.

10896969_341007122757063_621073962431473083_n
Deser, który serwujesz swoim gościom to…

Ostatnio lody domowej roboty – ciasteczkowe i o smaku baklavy.

Jaka jest tajemnica udanego wypieku?

Cierpliwość. Wszystkie składniki muszą być dokładnie odmierzone i dodane w zalecanej kolejności. Pieczenie to słodka chemia! No i oczywiście dużo miłości przelanej do form do pieczenia i misek z ciastem.

10481642_369858526538589_552277646492628592_o
Oprócz prowadzenia bloga działasz w studiu kulinarnym – opowiedz nam o tym…

Mam przyjemność pracować w Studiu Kulinarnym Book&Cook na OFFie w Łodzi od marca, czyli prawie od samego początku. Pewnego chłodnego dnia pojawiłam się na ich kanapie i powiedziałam: „Nie wiem co dokładnie chciałabym tu robić, ale chce pomóc!”. Wystarczyło. Od tamtej pory jesteśmy nierozłączni. Od pewnego czasu pełnię w studio funkcje supervisora, ale prowadzę też własne Posypane warsztaty. Ta praca daje mi ogromne możliwości, codziennie się rozwijam, poznaję nowych ludzi. Organizuję eventy, warsztaty i spotkania, rozmawiam, gotuję. Wszystko, co kocham. Nie robię tego oczywiście sama – jesteśmy zgraną ekipą i zawsze pomagamy sobie w potrzebie. Nie mogłam lepiej trafić! :)

11329882_402867456571029_5019716600601016496_n

10339729_371155933075515_8220699192037270603_n
Najbliższe warsztaty w studio to...

Podroby (nie straszne, ale wystrzałowe) – 10.10, kuchnia pięciu przemian – 11.10, tarta grzechu warta –17.10, warsztaty roślinne z Wegan Nerd – 18.10.

Serdecznie dziękuję za rozmowę i życzę wielu udanych wypieków!

zobacz również:

 

  1. Wywiad z autorką bloga kulinarnego Ugotowani.tv
  2. Ciasta ze śliwkami – przepisy
  3. Ciasta z gruszkami – różne przepisy
  4. Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Z kim najchętniej poszłybyście do ł…
Ja to najchętniej chodzę do łóżka sama :D Chyba całkowicie już straciłam zainteresowanie tymi sprawami...
Jeździcie autostopem?
Jak miałam 16-19 lat to jeździłam bardzo chętnie :) Poznałam w ten sposób trochę...
niechciane prezenty...
Mi jest zawsze smutno, kiedy dostanę coś nietrafionego. Na szczęście dzieje się to bardzo...
Doradzicie mi?
Podpisuję się pod PaTix. Ogromna strata czasu. Może te 20-30 km to jeszcze...