Wytrawne muffiny z oliwkami i fetą
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ok.12 muffinek:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła (roztopione)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka lub jogurtu
- 100g zielonych oliwek pokrojonych w paski
- 100g pokrojonej w kostkę fety
- 3 łyżki oregano
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko (jogurt), roztopione masło i jajka.
Do miski z suchymi składnikami wlej mokre i szybko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
Dodaj oliwki, fetę i oregano i ponownie wymieszaj.
Pieczenie:
Przełożyć ciasto do foremek wypełniając do 3/4 wysokości, gdy jest gęste lub całkowicie, gdy jest płynne.
Piec w temperaturze 200 st.C przez 20-25 minut (do 'suchego patyczka’).