Wytrawna zupa dyniowa
Dodatek imbiru świetnie rozgrzewa, a połączenie dyni i kurczaka regeneruje po męczącym dniu.
Składniki:
ok. 500 g dyni
1 cebula
2 małe ziemniaki
1/2 piersi z kurczaka
cienki plasterek imbiru
oliwa
liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty
ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj wywar z mięsa z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego i imbiru. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę z dodatkiem oliwy, następnie dodaj obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki dynię. Duś pod przykryciem uważając, aby się nie przypaliło.
Wywar przecedź oddzielając zioła, ugotuj w nim obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso z wywaru pokrój drobno. Cebulę z dynią zmiksuj i dodaj do wywaru, dodaj do zupy mięso.
Dopraw do smaku.