Wystrzałowy „misz-masz” czyli jednogarnkowe danie warzywne

15 marca 2011, dodał: apricot
Artykuł zewnętrzny

Ulubione danie mojej rodziny, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystrzałowe i w smaku i ze względu na użyte produkty :)

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • puszka zielonego groszku
  • puszka czerwonej fasoli
  • łyżka oliwy
  • pół słoika koncentratu pomidorowego
  • bulionetka drobiowa
  • papryka ostra lub słodka
  • pieprz
  • curry
  • bazylia
  • ok 200 ml wody

Przygotowanie:

Danie najwygodniej przyrządzić w wysokiej patelni lub garnku.

Marchew kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i cebulę, pokrojone również w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.  Dusimy mniej więcej 15 minut, po czym zalewamy zagotowaną wodą i dorzucamy bulionetkę, koncentrat i zawartość puszek razem z zalewą. Doprawiamy curry, bazylią, odrobiną pieprzu i papryką ostrą lub słodką, zależnie od upodobań. Po około 10 minutach potrawa jest gotowa. Danie można dowolnie modyfikować, dodając do składu np. pieczarki, kiełbasę chorizo lub soczewicę.

file1300152064