Wyśmienite i szybkie risotto
Polecam wszystkim to danie na letni obiad. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.Wystarczy odrobina wyobraźni, by na stole było kolorowo, witaminowo, zdrowo i bardzo smacznie!
składniki:
– szklanka ryżu
– 15 dag wedzonego boczku
– pol szklanki fasolki szparagowej
– kalafior
– szklanka zielonego groszku
– 3 cebule
– 10 dag sera zołtego
– papryka w proszku
– olej do smażenia
– natka pietruszki
– sól, pieprz
Wykonanie
Jedna cebule obierz,opłucz, pokrój w kostke i podsmaż na oleju. Dodaj do niej ryż i razem podsmaż. Do ryżu wlej 2 szklanki wrzacej i osolonej wody, przykryj go i ugotuj do miekkosci. Pozostala cebule obierz i pokrój w kostke. Boczek pokrój w paski i podsmaż razem z cebula. Nastepnie dodaj groszek, fasolke i rozdrobniony kalafior. Warzywa podlej wrzącą , osolona woda i ugotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu. Ugotowane warzywa wymieszaj z ryżem, dodaj przyprawy, starty ser i posiekana natke pietruszki.
I gotowe, smacznego!