Wyśmienite i szybkie risotto

14 czerwca 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Polecam wszystkim to danie na letni obiad. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.Wystarczy odrobina wyobraźni, by na stole było kolorowo, witaminowo, zdrowo i bardzo smacznie!

składniki:
– szklanka ryżu

– 15 dag wedzonego boczku

– pol szklanki fasolki szparagowej

– kalafior

– szklanka zielonego groszku

– 3 cebule

– 10 dag sera zołtego

– papryka w proszku

– olej do smażenia

– natka pietruszki

– sól, pieprz

Wykonanie

Jedna cebule obierz,opłucz, pokrój w kostke i podsmaż na oleju. Dodaj do niej ryż i razem podsmaż. Do ryżu wlej 2 szklanki wrzacej i osolonej wody, przykryj go i ugotuj do miekkosci. Pozostala cebule obierz i pokrój w kostke. Boczek pokrój w paski i podsmaż razem z cebula. Nastepnie dodaj groszek, fasolke i rozdrobniony kalafior. Warzywa podlej wrzącą , osolona woda i ugotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu. Ugotowane warzywa wymieszaj z ryżem, dodaj przyprawy, starty ser i posiekana natke pietruszki.

I gotowe, smacznego!