Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie
składniki:
4 piersi z kaczki
3 saszetki herbaty IRVING Owoce Leśne
2-3 łyżki konfitury z borówek
10 mrożonych malin
50 g masła
2-3 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
8 owoców jałowca
gałązka rozmarynu
pieprz
sól
Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min. Na patelnię wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście minut. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.
przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.com