Wyjątkowe żeberka z grilla

12 czerwca 2012, dodał: Dawi
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg żeberek

pikantna musztarda

70 ml płynnego miodu

6 łyżek jasnego sosu sojowego

100 ml oliwy

1 papryka chilli

Przygotowanie:

Żeberka pokrój na kawałki. Najlepiej jest wybierać młode żeberka, które poznasz po tym, że kostki są cienkie. Jeżeli kostki są grube, to istnieje możliwość, że mięso będzie potrzebowało dużo czasu na upieczenie się do miękkości. Jeżeli zależy Ci na szybkim przyrządzeniu i podaniu tej potrawy, możesz krótko obgotować żeberka przed zamarynowaniem – wrzuć je do wrzątku i gotuj przez około 10 minut.

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała emulsja. Włóż mięso do marynaty i odstaw najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin. Przed pieczeniem oczyść żeberka z marynaty – zawiera ona miód, który mógłby zbyt szybko się skarmelizować. Piecz mięso nad dobrze rozgrzanym grillem około 45 minut do godziny. Na 15 minut przed przewidywanym końcem pieczenia, dokładnie posmaruj żeberka marynatą i pozwól jej ładnie się zazłocić. Piekąc te żeberka w piekarniku, nakryj je folią aluminiową lub pokrywką, którą usuń pod koniec pieczenia.

Koniec twoje żeberka są gotowe do zjedzenia.

file1339497797



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.