Pomidory zapiekane z grzybami i serem
Artykuł zewnętrzny
Przygotowanie 50 min dla 4 osób
8 pomidorów,2 cebule
4 łyżki margaryny
30 dkg świeżych grzybów
5 dkg żółtego sera
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka mąki, natka
sól,pieprz
Pomidory umyć,ściąć czubki,wyjąć miąższ,oprószyć solą i pieprzem.Cebulę pokroić w kostkę,grzyby oczyścić,opłukać,pokroić w kostkę.Rozgrzać połowę tłuszczu,zeszklić cebulę,wrzucić grzyby i dusić aż będą miękkie,oprószyć mąką,wlać śmietanę,dodać natkę,zagotować,przyprawić.Grzybami wypełnić pomidory,polać pozostałym tłuszczem,posypać startym serem,zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C,wyjąć kiedy ser się rozpuści.Jeżeli w wydrążonych pomidorach wytworzył się sok, należy go wylać,odwracając przygotowane miseczki dnem do góry.