Hashimoto, to zaburzenie o podłożu autoimmunologicznym. Bardzo często jest przyczyną niedoczynności tarczycy. Zobaczcie, co warto wiedzieć o tej chorobie, jak wygląda leczenie oraz jakie produkty warto spożywać.
Co nieco o Hashimoto
Jest to przewlekłe zapalenie tarczycy. Znacznie częściej występuje u kobiet. Wpływa na nią genetyka, styl życia oraz czynniki środowiskowe. Zazwyczaj, kiedy zaczyna źle dziać się z tarczycą, powstają typowe objawy:
przyrost masy ciała
zmęczenie
wypadanie włosów
osłabienie
uczucie chłodu
sucha skóra
obrzęki
bóle mięśni
przybranie na wadze
anemia
depresja
chrypka
matowy głos
zaburzenia miesiączkowania
problemy ze skupieniem uwagi
zaburzenia pamięci
Konieczna jest wizyta u endokrynologa, aby odpowiednio dobrał dawkę i na bieżąco monitorował stan organizmu. Niestety zazwyczaj oznacza, to branie leków do końca życia. Nie martwcie się jednak, bo to nic strasznego i do wszystkiego można się przyzwyczaić. Tabletki przyjmuje się na czczo rano i unika posiłku przez minimum pół godziny.
Dieta
Jest bardzo ważnym elementem przy Hashimoto. Sprawi, że poczujecie się lepiej, a w niektórych przypadkach pozwala na zmniejszenie dawki leków. Możecie udać się do dietetyka lub zakupić książki z gotowymi przepisami. W tym artykule, przedstawię Wam kilka moich ulubionych przepisów. Pamiętajcie, aby składniki dobierać do swoich preferencji i smaków.
Ważne! Dieta Hashimoto polega na dobieraniu wartościowych składników, których mamy niedobór. Nie stosujcie radykalnego obniżania kalorii, nie odmawiajcie sobie wszystkiego, nie katujcie się głodówkami. Niestety, może to tylko zaszkodzić i negatywnie wpłynąć na aktywność tarczycy oraz spowolnić przemianę materii.
Do diety dorzućcie pływanie, bieganie, spacery czy jazdę na rowerze. Najważniejsze jest Wasze samopoczucie. Poznajcie swój organizm, a z pewnością znajdziecie złoty środek. Wystarczy, że będziecie przestrzegać zasad zdrowego żywienia i zwracać uwagę na składniki, które mają znaczenie dla tarczycy. Należą do nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 , jod, żelazo, cynk, witamina D, selen i antyoksydanty.
Zaleca się spożywanie:
Tłustych ryby
Pestek dyni i nasion słonecznika
Orzechów brazylijskich, włoskich i laskowych
Oliwy z oliwek extra virgin
warzyw
owoców
Jajek
kefirów, maślanek, serów twarogowych
Nasion roślin strączkowych
chudego mięsa
Migdałów
Siemienia lnianego
Jogurtu naturalnego
Pełnoziarnistych produktów zbożowych
Cynamonu
świeżych i suszonych ziół
Unikajcie z kolei produktów typu kapusta, kalafior, soja, rzepa, brzoskwinia, kalarepa, brukiew, jarmuż, truskawka czy szpinak. Oczywiście nie oznacza to, że całkowicie powinniście z nich zrezygnować. Wystarczy jedynie ograniczyć ich spożycie.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: 2 jajka na miękko, chleb żytni, świeże warzywa
II śniadanie: jogurt naturalny typu islandzkiego, świeże owoce (jabłko, pomarańcza), niesolone orzechy
Obiad: Łosoś pieczony z warzywami gotowanymi na parze (brokuł, marchew, czosnek, zielona fasolka szparagowa) oraz kaszą gryczaną
Kolacja: Sałatka makaronowa z tofu (naturalnym), świeżymi warzywami i ziołami
Omlet owocowy
Składniki:
pół banana
1 brzoskwinia
3 jajka
pół łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
1 łyżeczka płatków migdałów
1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu/innego słodzika
szczypta cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę. Dodajcie słodzik, żółtka i mąkę. Wymieszajcie na gładką masę. Smażcie jajka na omlet i podawajcie z pokrojonymi owocami, dodatkami oraz cynamonem.
Szaszłyk z warzywami
Składniki:
150 g fileta z piersi indyka
pół cebuli
1 łyżeczka oliwy
6 łyżek kaszy gryczanej
250 g mieszanki warzyw mrożonych
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
szczypta pieprzu
sól
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso pokrójcie w kostkę i przyprawcie. Nakładajcie je na patyczki na przemian z cebulą. Całość włóżcie na grilla lub do piekarnika. Kaszę ugotujcie jak zwykle oraz podsmażcie warzywa.
Owsianka kokosowa
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
100 g mleka kokosowego
50-150 ml wody
1 łyżeczka syropu klonowego
0,5 łyżeczki oleju lnianego
50 g borówek
1 łyżka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Płatki oraz otręby zalejcie w garnku z mlekiem i wodą. Gotujcie do miękkości i podawajcie z olejem, syropem, orzechami i borówkami.
Sałatka z tuńczyka
Składniki:
80 g fasoli białej z zalewy
90 g tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
¼ cebuli czerwonej
sól
pieprz
1 kromka chleba żytniego razowego
1 łyżeczka hummusu klasycznego
Przygotowanie:
Cebulę pokrójcie, pietruszkę posiekajcie, a tuńczyka zgniećcie widelcem. Wszystko wymieszajcie i dodajcie przyprawy. Podawajcie z pieczywem posmarowanym hummusem.