Wszystko o hashimoto – jadłospis i przepisy

30 sierpnia 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Hashimoto, to zaburzenie o podłożu autoimmunologicznym. Bardzo często jest przyczyną niedoczynności tarczycy. Zobaczcie, co warto wiedzieć o tej chorobie, jak wygląda leczenie oraz jakie produkty warto spożywać.

hashimoto

Co nieco o Hashimoto

Jest to przewlekłe zapalenie tarczycy. Znacznie częściej występuje u kobiet. Wpływa na nią genetyka, styl życia oraz czynniki środowiskowe. Zazwyczaj, kiedy zaczyna źle dziać się z tarczycą, powstają typowe objawy:

  • przyrost masy ciała
  • zmęczenie
  • wypadanie włosów
  • osłabienie
  • uczucie chłodu
  • sucha skóra
  • obrzęki
  • bóle mięśni
  • przybranie na wadze
  • anemia
  • depresja
  • chrypka
  • matowy głos
  • zaburzenia miesiączkowania
  • problemy ze skupieniem uwagi
  • zaburzenia pamięci

Konieczna jest wizyta u endokrynologa, aby odpowiednio dobrał dawkę i na bieżąco monitorował stan organizmu. Niestety zazwyczaj oznacza, to branie leków do końca życia. Nie martwcie się jednak, bo to nic strasznego i do wszystkiego można się przyzwyczaić. Tabletki przyjmuje się na czczo rano i unika posiłku przez minimum pół godziny.

diagnoza

Dieta

Jest bardzo ważnym elementem przy Hashimoto. Sprawi, że poczujecie się lepiej, a w niektórych przypadkach pozwala na zmniejszenie dawki leków. Możecie udać się do dietetyka lub zakupić książki z gotowymi przepisami. W tym artykule, przedstawię Wam kilka moich ulubionych przepisów. Pamiętajcie, aby składniki dobierać do swoich preferencji i smaków.

Ważne! Dieta Hashimoto polega na dobieraniu wartościowych składników, których mamy niedobór. Nie stosujcie radykalnego obniżania kalorii, nie odmawiajcie sobie wszystkiego, nie katujcie się głodówkami. Niestety, może to tylko zaszkodzić i negatywnie wpłynąć na aktywność tarczycy oraz spowolnić przemianę materii.

Do diety dorzućcie pływanie, bieganie, spacery czy jazdę na rowerze. Najważniejsze jest Wasze samopoczucie. Poznajcie swój organizm, a z pewnością znajdziecie złoty środek. Wystarczy, że będziecie przestrzegać zasad zdrowego żywienia i zwracać uwagę na składniki, które mają znaczenie dla tarczycy. Należą do nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 , jod, żelazo, cynk, witamina D, selen i antyoksydanty.

Zaleca się spożywanie:

  • Tłustych ryby
  • Pestek dyni i nasion słonecznika
  • Orzechów brazylijskich, włoskich i laskowych
  • Oliwy z oliwek extra virgin
  • warzyw
  • owoców
  • Jajek
  • kefirów, maślanek, serów twarogowych
  • Nasion roślin strączkowych
  • chudego mięsa
  • Migdałów
  • Siemienia lnianego
  • Jogurtu naturalnego
  • Pełnoziarnistych produktów zbożowych
  • Cynamonu
  • świeżych i suszonych ziół

Unikajcie z kolei produktów typu kapusta, kalafior, soja, rzepa, brzoskwinia, kalarepa, brukiew, jarmuż, truskawka czy szpinak. Oczywiście nie oznacza to, że całkowicie powinniście z nich zrezygnować. Wystarczy jedynie ograniczyć ich spożycie.

dieta

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie: 2 jajka na miękko, chleb żytni, świeże warzywa
  • II śniadanie: jogurt naturalny typu islandzkiego, świeże owoce (jabłko, pomarańcza), niesolone orzechy
  • Obiad: Łosoś pieczony z warzywami gotowanymi na parze (brokuł, marchew, czosnek, zielona fasolka szparagowa) oraz kaszą gryczaną
  • Podwieczorek: Smoothie owocowe (kefir naturalny, banan, kiwi, 2 łyżeczki świeżo mielonego siemienia lnianego, cynamon)
  • Kolacja: Sałatka makaronowa z tofu (naturalnym), świeżymi warzywami i ziołami

jadłospis

Omlet owocowy

Składniki:

  • pół banana
  • 1 brzoskwinia
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka płatków migdałów
  • 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu/innego słodzika
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę. Dodajcie słodzik, żółtka i mąkę. Wymieszajcie na gładką masę. Smażcie jajka na omlet i podawajcie z pokrojonymi owocami, dodatkami oraz cynamonem.

omlet owocowy

Szaszłyk z warzywami

Składniki:

  • 150 g fileta z piersi indyka
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 6 łyżek kaszy gryczanej
  • 250 g mieszanki warzyw mrożonych
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta pieprzu
  • sól
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Mięso pokrójcie w kostkę i przyprawcie. Nakładajcie je na patyczki na przemian z cebulą. Całość włóżcie na grilla lub do piekarnika. Kaszę ugotujcie jak zwykle oraz podsmażcie warzywa.

szaszłyk owocowy

Owsianka kokosowa

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 100 g mleka kokosowego
  • 50-150 ml wody
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki oleju lnianego
  • 50 g borówek
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Przygotowanie: 

Płatki oraz otręby zalejcie w garnku z mlekiem i wodą. Gotujcie do miękkości i podawajcie z olejem, syropem, orzechami i borówkami.

owsianka kokosowa

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • 80 g fasoli białej z zalewy
  • 90 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ¼ cebuli czerwonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 kromka chleba żytniego razowego
  • 1 łyżeczka hummusu klasycznego

Przygotowanie:

Cebulę pokrójcie, pietruszkę posiekajcie, a tuńczyka zgniećcie widelcem. Wszystko wymieszajcie i dodajcie przyprawy. Podawajcie z pieczywem posmarowanym hummusem.

sałatka z tuńczyka

zobacz również:

Masaż Hashimoto – nowatorski masaż w chorobie tarczycy

Problemy z tarczycą? Możliwe, że zmagasz się z chorobą Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto – jak dbać o codzienne menu