Wstążki nieco chińskie
składniki:
10 dkg suchego makaronu ryżowego wstążki
1 l wrzątku
1 kostka rosołowa „Bulion cielęcy”
200 g konserwowej fasolki szparagowej
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego Tao Tao
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżeczka sosu „Sambal oelek”
1 szczypta białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
We wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, wrzucić makaron, przykryć, po 3 minutach odcedzić. Pierś pokroić w paseczki, wymieszać z sosem sojowym, odstawić na chwilę. Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody przez 10 minut. Odcedzić. W woku rozgrzać olej, wrzucić mięso, podsmażyć na dużym ogniu. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, dodać, wraz z sambalem, trawą cytrynową, grzybami i pieprzem, do mięsa. Wrzucić makaron. W razie potrzeby dosolić. Smażyć wszystko przez 5 minut na dużym ogniu ciągle mieszając.
Smacznego!