Wściekłe, bo zmiksowane pomidory
Artykuł zewnętrzny
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 200 gram mięsa wołowego gulaszowego
- 6 średnich pomidorów
- 2 marchewki
- pietruszka
- koncentrat pomidorowy z czosnkiem pół słoiczka
- 2 ząbki czosnku
- por
- łyżeczka płatków chilli suszonych
- czarny pieprz świeżo mielony
- sól morska
- kilka kropli tabasco
- 2 kostki bulionowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- makaron ryżowy nitki
Nastawiamy wywar na zupę- myjemy mięso i przekładamy do garnka,solimy pieprzymy, zalewamy wodą , dodajemy ziele i gotujemy.Ja zawsze zbieram „szumowinę” z gotującego się mięsa co pewien czas.Jak mięso będzie już ugotowane to wyciągam skrzydełka , zostawiam wołowinę i dorzucam obrane warzywa i pokrojone w drobną kosteczkę pomidory.Zmniejszam gaz i gotuję na wolnym ogniu.Następnie po paru minutach dodaję wyciśnięty czosnek oraz kostki bulionowe.Jak warzywa będą już miękkie , z garnka wyciągam por i wołowinę , a resztę miksuję blenderem.Do naszego miksu dodaję pół słoiczka koncentratu pomidorowego , dokładnie mieszam , dodaję przyprawy do smaku , sos tabasco i jeszcze chwilę gotuję na małym ogniu.Makaron ryżowy nitki zalewam wrzątkiem i zostawiam na około 3-4 minuty.Zupę możemy podać ze świeżą bazylią i parmezanem.Smacznego