Często nieświadomie spożywamy produkty z konserwantami, ponieważ nie spodziewamy się, że mogą one je zawierać. A przecież substancje konserwujące spożywane w nadmiarze, podobnie jak inne sztuczne substancje dodatkowe, mogą nadmiernie kumulować się w naszym organizmie, nasilać objawy niektórych chorób u dzieci i rodziców, a nawet powodować powstanie pewnych schorzeń.
Dodanie do produktów konserwantów jest jednym ze sposobów wydłużenia przydatności do spożycia żywności i napojów
Konserwanty skumulowane w organizmie mogą nasilać objawy ADHD u dzieci z taką diagnozą. Dodatkowo dzieci, które spożywają w dużej ilości produkty z konserwantami mogą mieć problemy z koncentracją i snem, mogą być nadpobudliwe, czy mieć złe samopoczucie.
Ponieważ substancje konserwujące należą do alergenów pochodzenia sztucznego mogą zaostrzyć nieżyt błony śluzowej nosa, powodować pokrzywkę, czy nawet atak astmy. Konserwanty mogą wywoływać także objawy alergiczne dotyczące układu pokarmowego oraz układu oddechowego. W przypadku alergii pokarmowych mogą doprowadzić do wzdęć, wymiotów, czy nawet biegunek. Alergie układu oddechowego będą prowadziły do kataru, kaszlu lub duszności.
Spożywanie konserwantów wraz z żywnością może być również szkodliwe dla osób z chorobami nerek i wątroby. Jeśli narządy filtracyjne nie działają prawidłowo, mogą nie być w stanie usunąć substancji konserwujących z organizmu, w rezultacie czego dochodzi do kumulacji konserwantów. Z kolei kumulacja dużej ilości substancji konserwujących może prowadzić do nasilenia innych, niebezpiecznych schorzeń.
W obecnych czasach większość społeczeństwa cierpi na dolegliwości związane z bólami głowy i problemami z koncentracją. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że to właśnie codzienna dieta ma bardzo duży wpływ na te dolegliwości. Spożywanie w ciągu dnia dużej ilości produktów, które zawierają konserwanty w swoim składzie może skutkować wieczornymi atakami migreny i chronicznymi bólami głowy. Dlatego tak ważna jest kontrola naszego codziennego jadłospisu i sięganie w sklepach po produkty, które w miarę możliwości pozbawione są konserwantów.
Jednymi z najczęściej występujących konserwantów są sorbinian potasu (E202) i benzoesan sodu (E211). Konserwanty te mają działanie alergogenne i mogą prowadzić do problemów z układem oddechowym i pokarmowym.
Jeżeli to tylko możliwe powinniśmy unikać konserwantów. Czytając składy kupowanych produktów i dokonując świadomych wyborów działamy z korzyścią dla zdrowia naszego i naszych dzieci. Podczas zakupów warto też zwracać uwagę na znak lub informację „bez konserwantów”, które pojawią się na coraz większej liczbie etykiet i ułatwiają wybór produktów bez substancji konserwujących.
Zuzanna Antecka dietetyk i psycholog