Wpływ konserwantów na organizm dzieci i dorosłych

Avatar photo
11 lipca 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_kubus_waterr1

Często nieświadomie spożywamy produkty z konserwantami, ponieważ nie spodziewamy się, że mogą one je zawierać. A przecież substancje konserwujące spożywane w nadmiarze, podobnie jak inne sztuczne substancje dodatkowe, mogą nadmiernie kumulować się w naszym organizmie, nasilać objawy niektórych chorób u dzieci i rodziców, a nawet powodować powstanie pewnych schorzeń.

Dodanie do produktów konserwantów jest jednym ze sposobów wydłużenia przydatności do spożycia żywności i napojów  _eksp.w przemyśle spożywczym. Pomimo, że istnieją obecnie nowoczesne technologie i inne możliwości konserwowania produktów poprzez np. pasteryzację, na rynku można spotkać wiele produktów, które je zawierają. Substancje konserwujące dodawane do produktów spożywczych znajdują się na tzw. „Liście E”, na pozycjach od E200 do E299. Można je znaleźć w wielu produktach, niestety również w takich, w których się ich w ogóle nie spodziewamy, gdyż kojarzą się nam one tylko z naturalnymi składnikami. A jakie konsekwencje może mieć spożywanie dużej ilości substancji konserwujących?

Konserwanty skumulowane w organizmie mogą nasilać objawy ADHD u dzieci z taką diagnozą. Dodatkowo dzieci, które spożywają w dużej ilości produkty z konserwantami mogą mieć problemy z koncentracją i snem, mogą być nadpobudliwe, czy mieć złe samopoczucie.

Ponieważ substancje konserwujące należą do alergenów pochodzenia sztucznego mogą zaostrzyć nieżyt błony śluzowej nosa, powodować pokrzywkę, czy nawet atak astmy.  Konserwanty mogą wywoływać także objawy alergiczne dotyczące układu pokarmowego oraz układu oddechowego. W przypadku alergii pokarmowych mogą doprowadzić do wzdęć, wymiotów, czy nawet biegunek. Alergie układu oddechowego będą prowadziły do kataru, kaszlu lub duszności.

Spożywanie konserwantów wraz z żywnością może być również szkodliwe dla osób z chorobami nerek i wątroby. Jeśli narządy filtracyjne nie działają prawidłowo, mogą nie być w stanie usunąć substancji konserwujących z organizmu, w rezultacie czego dochodzi do kumulacji konserwantów. Z kolei kumulacja dużej ilości substancji konserwujących może prowadzić do nasilenia innych, niebezpiecznych schorzeń.

W obecnych czasach większość społeczeństwa cierpi na dolegliwości związane z bólami głowy i problemami z koncentracją. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że to właśnie codzienna dieta ma bardzo duży wpływ na te dolegliwości. Spożywanie w ciągu dnia dużej ilości produktów, które zawierają konserwanty w swoim składzie może skutkować wieczornymi atakami migreny i chronicznymi bólami głowy. Dlatego tak ważna jest kontrola naszego codziennego jadłospisu i sięganie w sklepach po produkty, które w miarę możliwości pozbawione są konserwantów.

Jednymi z najczęściej występujących konserwantów są sorbinian potasu (E202) i benzoesan sodu (E211). Konserwanty te mają działanie alergogenne i mogą prowadzić do problemów z układem oddechowym i pokarmowym.
Jeżeli to tylko możliwe powinniśmy unikać konserwantów. Czytając składy kupowanych produktów i dokonując świadomych wyborów działamy z korzyścią dla zdrowia naszego i naszych dzieci. Podczas zakupów warto też zwracać uwagę na znak lub informację „bez konserwantów”, które pojawią się na coraz większej liczbie etykiet i ułatwiają wybór produktów bez substancji konserwujących.
Zuzanna Antecka  dietetyk i psycholog



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.