URODA I ZDROWIE

Wołowina w piwie po flamandzku

7 kwietnia 2017, dodał: Alfa i Omega

Pyszna, krucha wołowina w sosie piwnym z dodatkiem galaretki owocowej, która powoduje, że mięso jest zwarte i posiada słodkawy posmak. Idealna na niedzielny obiad, podana z czerwonym winem stanowić będzie wykwintną i wyborną ucztę!

składniki:

kg oczyszczonej pręgi wołowej
2 łyżki mąki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
7 łyżek masła
50 dag cebuli
listki z jednej gałązki tymianku
3 listki laurowe
2 butelki po 0,33 litra ciemnego piwa
250 ml bulionu wołowego
2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
łyżka octu jabłkowego

Mięso pokroić w kostkę – dość dużą, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem. W dużym rondlu z pokrywką, który nada się potem do wstawienia do piekarnika rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć mięso i odłożyć. Na tym samym tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę, włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać listki laurowe, tymianek, wlać piwo oraz bulion. Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił się w rosole. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Piec 2 godziny w temp. 180 stopni C. Mięso powinno być bardzo miękkie. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi, grillowanymi lub frytkami.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wypadające włosy
Trzeba działać. Na pewno nie będzie tak, że włosy z niczego zaczną wyglądać normalnie. Tutaj...
Sposób na to, jak schudnąć w 1,5 mi…
Uważam, że musisz wyeliminować węglowodany z diety i codziennie odwiedzać siłownię. Możesz także spróbować...
ogrodzenie
Ja mam ogrodzenie betonowe i bardzo ładnie wygląda. My mamy dom w kształcie kostki...
Medycyna estetyczna Wrocław
Ja bym sobie chciała zrobić usta, ale mąż pilnuje :D Grozi rozwodem...