Wołowina w piwie po flamandzku

7 kwietnia 2017, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Pyszna, krucha wołowina w sosie piwnym z dodatkiem galaretki owocowej, która powoduje, że mięso jest zwarte i posiada słodkawy posmak. Idealna na niedzielny obiad, podana z czerwonym winem stanowić będzie wykwintną i wyborną ucztę!

składniki:

kg oczyszczonej pręgi wołowej
2 łyżki mąki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
7 łyżek masła
50 dag cebuli
listki z jednej gałązki tymianku
3 listki laurowe
2 butelki po 0,33 litra ciemnego piwa
250 ml bulionu wołowego
2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
łyżka octu jabłkowego

Mięso pokroić w kostkę – dość dużą, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem. W dużym rondlu z pokrywką, który nada się potem do wstawienia do piekarnika rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć mięso i odłożyć. Na tym samym tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę, włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać listki laurowe, tymianek, wlać piwo oraz bulion. Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił się w rosole. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Piec 2 godziny w temp. 180 stopni C. Mięso powinno być bardzo miękkie. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi, grillowanymi lub frytkami.