Wołowina w piwie po flamandzku

Avatar photo
7 kwietnia 2017,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Pyszna, krucha wołowina w sosie piwnym z dodatkiem galaretki owocowej, która powoduje, że mięso jest zwarte i posiada słodkawy posmak. Idealna na niedzielny obiad, podana z czerwonym winem stanowić będzie wykwintną i wyborną ucztę!

składniki:

kg oczyszczonej pręgi wołowej
2 łyżki mąki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
7 łyżek masła
50 dag cebuli
listki z jednej gałązki tymianku
3 listki laurowe
2 butelki po 0,33 litra ciemnego piwa
250 ml bulionu wołowego
2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
łyżka octu jabłkowego

Mięso pokroić w kostkę – dość dużą, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem. W dużym rondlu z pokrywką, który nada się potem do wstawienia do piekarnika rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć mięso i odłożyć. Na tym samym tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę, włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać listki laurowe, tymianek, wlać piwo oraz bulion. Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił się w rosole. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Piec 2 godziny w temp. 180 stopni C. Mięso powinno być bardzo miękkie. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi, grillowanymi lub frytkami.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?