Wołowina w pieprzu i rozmarynie

26 stycznia 2010,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

½ kg pieczeniowej wołowiny
15 dkg cebuli
5 suszonych śliwek bez pestek
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
300 ml wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu
½ łyżeczki zielonego mielonego pieprzu
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki różowego mielonego pieprzu
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego

Składniki marynaty (oprócz ziela i liści) dokładnie ze sobą mieszamy. Marynatą nacieramy mięso, obkładamy je zielem i liśćmi i odstawiamy do lodówki na 2 doby. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej mięso ze wszystkich stron, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy ją, dokładamy drobno pokrojone śliwki, wegetę, pieprz i marynatę pozostałą z marynowania mięsa (bez liści i ziela). Wlewamy wrzątek i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 2 godziny (do momentu, aż mięso będzie miękkie). Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry. Sos miksujemy za pomocą blendera.
Smacznego!

file1264517319



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...