Wołowina w occie balsamicznym z domowymi chipsami

21 stycznia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ocet balsamiczny należy do tej kategorii sosów, które niespodziewanie dobrze smakują z wieloma całkowicie różnymi produktami. Jednak jego zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny smak szczególnie wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem. Oto szybki przepis na chrupką, aromatyczną wołowinę z domowymi chipsami – propozycja robiąca wrażenie – doskonała na obiad i na kolację.

72 wołowina z chipsami

Składniki dla 4 osób:

*400 g polędwicy wołowej, *100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych), *60  ml octu balsamicznego z Modeny Ponti, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, *2 ziemniaki, *1 ząbek czosnku, *sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj domowe chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC  (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę). Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym Ponti.  Dopraw je solą i pieprzem. Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby. Przesmaż wszystko. Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj całość chipsami i octem balsamicznym.

Możesz podawać z sałatką caprese. Więcej inspirujących przepisów rodem ze słonecznej Italii znajdziesz na www.indexfood.pl Smacznego!