Wołowina diabelska
Składniki:
60 dkg wołowiny bez kości
2 świeże strączki chili oraz 2 ząbki czosnku
czarny pieprz świeżo mielony
5 łyżek sosu sojowego
2 duże czerwone papryki
2 cebule
puszka pomidorów
150 g śmietany
trochę mąki
olej
słodka papryka,
sambal oelek (indonezyjska przyprawa do ryżu)
1. Mięso pokroić w paseczki. Chili wypestkować i pokroiś w krążki. Czosnek posiekać. Włożyć mięso do miski, wymieszać z chili, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym i marynować przez 1 godzinę.
2. W tym czasie pokroić paprykę paseczki, a cebulę w talarki.
3. Rozgrzać olej i partiami podsmażać mięso. Mięso wyjąć i następnie dusić na niej paprykę i cebulę
4. Dodać pomidory i śmietanę i dusić je razem z papryką i cebulą. Zaprawić odrobiną mąki. Na koniec włożyć mięso.
Doprawić pieprzem, papryką i sambal oelek (ostrożnie z tym ostatnim:)
Wołowina wychodzi wyjątkowo smaczna i pikantna