Wołowina diabelska

15 marca 2011,
dodał: kodle
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

60 dkg wołowiny bez kości
2 świeże strączki chili oraz 2 ząbki czosnku
czarny pieprz świeżo mielony
5 łyżek sosu sojowego
2 duże czerwone papryki
2 cebule
puszka pomidorów
150 g śmietany
trochę mąki
olej
słodka papryka,
sambal oelek (indonezyjska przyprawa do ryżu)

1. Mięso pokroić w paseczki. Chili wypestkować i pokroiś w krążki. Czosnek posiekać. Włożyć mięso do miski, wymieszać z chili, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym i marynować przez 1 godzinę.

2. W tym czasie pokroić paprykę paseczki, a cebulę w talarki.

3. Rozgrzać olej i partiami podsmażać mięso. Mięso wyjąć i następnie dusić na niej paprykę i cebulę

4. Dodać pomidory i śmietanę i dusić je razem z papryką i cebulą. Zaprawić odrobiną mąki. Na koniec włożyć mięso.
Doprawić pieprzem, papryką i sambal oelek (ostrożnie z tym ostatnim:)

Wołowina wychodzi wyjątkowo smaczna i pikantna



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...