Włoskie ciasteczka wielkanocne. Tradycyjny smak zamknięty w chrupiącej formie
Szukasz pomysłów na zabawne i ładne wielkanocne smakołyki? Te proste maślane ciasteczka nie tylko wyglądają świątecznie, ale także smakują niesamowicie pysznie i są bardzo łatwe do zrobienia. Są miękkie i tylko lekko słodkie, a cienka warstwa polewy i posypki zapewnia idealne wykończenie.
Te maślane, miękkie włoskie ciasteczka wielkanocne są idealne na Wielkanoc, przyjęcia herbaciane lub na każdą okazję, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Wystarczy udekorować je kolorowym lukrem i ciekawymi posypkami, aby uzyskać piękny efekt. To pomysł na idealny deser wielkanocny. Te mleczne ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach i są ulubionym przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ładny talerz tych ciasteczek z pewnością sprawi, że każda okazja będzie świąteczna.
Te włoskie ciasteczka wielkanocne to klasyczny przysmak z odrobiną świątecznego wiosennego akcentu. Ciasteczka są miękkie, maślane i zwieńczone pastelowym lukrem z delikatnymi posypkami, dzięki czemu wyglądają jak małe pisanki. Niezależnie od tego, czy dodamy je do wielkanocnego koszyka, podamy do wielkanocnej kolacji, czy wręczymy ukochanym osobom, te słodkie i kolorowe przysmaki z pewnością przyniosą radość z każdym kęsem.
Te proste włoskie ciasteczka są często nazywane włoskimi ciasteczkami weselnymi lub ciasteczkami maślanymi. Są delikatnymi ciasteczkami o konsystencji podobnej do kruchych ciasteczek zwieńczonymi prostym lukrem i kolorowymi posypkami. W okresie Bożego Narodzenia tradycyjne włoskie ciasteczka są aromatyzowane anyżem, a amerykańska wersja używa ekstraktu migdałowego lub waniliowego. I taka wersja jest moimi zdaniem najbardziej smaczna i delikatna.
Składniki włoskich ciasteczek wielkanocnych są bardzo podobne do każdego popularnego przepisu na ciasteczka. Składniki na ciasto to masło, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy, mąka, proszek do pieczenia, natomiast do wykonania lukru potrzebujemy cukru pudru, ekstraktu waniliowego i migdałowego, żelowego barwnika spożywczego, mleka i posypki – do dekoracji.
Warto użyć papieru pergaminowego lub maty do pieczenia, aby uniknąć przywierania i przypalenia. Należy uważać, aby nie piec za długo – ciasteczka nie zmieniają koloru z surowego ciasta na upieczone, więc łatwo je przepiec. Ciasteczka pieką się około 10-12 min. Jeśli spody są złocistobrązowe, ciasteczka są gotowe. Należy poczekać, aż ciasteczka całkowicie ostygną przed lukrowaniem. Trzeba także pozostawić lukier do całkowitego stężenia przed składaniem ciasteczek, aby uniknąć rozmazania. Po nałożeniu lukier tężeje około 15 min., ale twardnieje całkowicie po około godzinie.
Można do ciasteczek dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby nadać tym klasycznym ciasteczkom smakowitego, wiosennego charakteru. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Można także zamrozić upieczone włoskie ciasteczka wielkanocne w szczelnym pojemniku na okres do 3 miesięcy.
Jak przygotować włoskie ciasteczka wielkanocne?
Składniki:
– 1/2 szklanki masła (zmiękczonego)
– ½ szklanki cukru
– 3 duże jajka (lekko ubite)
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ⅛ łyżeczki soli
Lukier:
– 3 szklanki cukru pudru
– 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
– barwnik spożywczy w żelu (kolory pastelowe)
– 2-4 łyżki mleka
– perełki do dekoracji
Przygotowanie:
Utrzeć masło i cukier, aż będzie gładkie i puszyste (3-4 min.). Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy i wymieszać drewnianą łyżką. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać mieszankę mąki do mieszanki masła i wymieszać. Za pomocą łyżki nakładać ciasto na wyłożoną papierem pergaminowym blachę do pieczenia tak, aby ciasteczka były oddalone od siebie o 2 cm. Schłodzić ciasteczka przez co najmniej godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10-12 min., do momentu, aż spód będzie lekko zrumieniony. Całkowicie ostudzić ciasteczka na kratce. Ubić razem cukier puder, 1 łyżkę mleka, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy. Dodawać mleko po ½ łyżki na raz, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty. Podzielić lukier na miseczki i dodać barwnik spożywczy. Zanurzać wierzchołki ciasteczek w lukrze i posypać perełkami (posypką).
Smacznego!