Włoski deser tiramisu w pucharkach
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 2 żółtka, 350g serka mascarpone, 250g okrągłych biszkoptów, szklanka śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy, 50g startej mlecznej czekolady, 3 łyżki likieru amaretto.
Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. zmiksowac z serkiem mascarpone. Nalożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch dekorujemy resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawiamy na około 3 godziny, aby biszkopty zmiękły.
Przepyszny wloski deser, mocno serowy i kawowy. Idealny na zwieńczenie uroczystego obiadu.