Włoska tarta z oliwkami
Artykuł zewnętrzny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 g margaryny
- 2 pory
- olej do smażenia
- 250 ml śmietany
- 100 g sera żółtego
- 300 g fileta z kurczaka
- 10 zielonych oliwek
- 200 g papryki konserwowej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
Przygotowujemy kruche ciasto zagniatając mąkę z 2 żółtkami i margaryną.
Chłodzimy je w lodówce około 30 minut.
Między czasie kroimy filet w kostkę , pora w paski i paprykę w paski.
W rondelku rozgrzewamy olej, przesmażamy filet , dodajemy por i paprykę. Smażymy chwile razem. Śmietanę mieszamy z tartym na tarce jarzynowej serem, resztą jajek i białkami.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy do posmarowanej margaryną formy do tarty.
Przelewamy masę jajeczną na ciasto. Przestudzoną zawartość rondelka przekładamy do formy.
Na wierzchu układamy oliwki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.