Włoska tarta z oliwkami

6 marca 2013, dodał: Izabela Nowak - slonce
Artykuł zewnętrzny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g margaryny
  • 2 pory
  • olej do smażenia
  • 250 ml śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 10 zielonych oliwek
  • 200 g papryki  konserwowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Przygotowujemy kruche ciasto zagniatając mąkę z 2 żółtkami i margaryną.
Chłodzimy je w lodówce około 30 minut.
Między czasie kroimy filet w kostkę , pora w paski i paprykę w paski.
W rondelku rozgrzewamy olej, przesmażamy filet , dodajemy por i paprykę. Smażymy chwile razem. Śmietanę mieszamy z tartym na tarce jarzynowej serem, resztą jajek i białkami.
Doprawiamy solą i pieprzem,  mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy do posmarowanej margaryną formy do tarty.
Przelewamy masę jajeczną na ciasto. Przestudzoną zawartość rondelka przekładamy do formy.

Na wierzchu układamy oliwki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

file1362593710



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...