Włoska tarta z oliwkami

6 marca 2013, dodał: Izabela Nowak - slonce
Artykuł zewnętrzny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g margaryny
  • 2 pory
  • olej do smażenia
  • 250 ml śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 10 zielonych oliwek
  • 200 g papryki  konserwowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Przygotowujemy kruche ciasto zagniatając mąkę z 2 żółtkami i margaryną.
Chłodzimy je w lodówce około 30 minut.
Między czasie kroimy filet w kostkę , pora w paski i paprykę w paski.
W rondelku rozgrzewamy olej, przesmażamy filet , dodajemy por i paprykę. Smażymy chwile razem. Śmietanę mieszamy z tartym na tarce jarzynowej serem, resztą jajek i białkami.
Doprawiamy solą i pieprzem,  mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy do posmarowanej margaryną formy do tarty.
Przelewamy masę jajeczną na ciasto. Przestudzoną zawartość rondelka przekładamy do formy.

Na wierzchu układamy oliwki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

file1362593710