Włoska tarta śliwkowa

2 listopada 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 20 dag margaryny, 2 i 1/2 szkl. mąki, szczypta soli, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru, 3 żółtka.

Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr 30cm. Wstawić na pół godz. do lodówki. Nakłuć widelcem. Piec 10 min w temp. 200st.

Nadzienie: 35 dag dobrej margaryny lub masła, 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru trzcinowego, cukier waniliowy, łyżeczka olejku waniliowego, 2 szkl. płatków migdałowych, 3 jajka, 7 śliwek.

Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch. Dodać cukier i olejek waniliowy, następnie wsypać płatki migdałowe. Na końcu dodawać jajka, kolejno jedno po drugim, solidnie ubijając. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i pozbawione pestek śliwki. Zalać masą i piec, aż się zetnie czyli ok. 30 min w temp. 180st.

Tarta jest zaskakująco smaczna i sycąca.

file1351871283



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...