Włoska domowa lasagne

4 kwietnia 2013, dodał: misiaaa77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • Płaty makaronu lasagne
  • Mięso mielone minimum 40 dag
  • Cebula 1-2 szt.
  • Vegetta
  • Koncentrat pomidorowy
  • Ser żółty minimum 40 dag- czym więcej tym lepiej
  • Mleko 2 szkl
  • Mąka
  • Olej

Sposób przygotowania:

KROK 1:

Płaty makaronu lekko podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, uważając, aby się nie posklejały.

KROK 2:

Mięso mielone wraz z cebulą usmażyć na oleju, do momentu aż wyparuje woda. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić Vegettą do smaku.

KROK 3:

W pół szklanki mleka rozrobić trochę mąki, dosypać trochę vegety i rozbić grudki. Pozostałe 1,5 szklanki mleka zagotować, do gotującego się dodać rozbełtaną masę mlekową. Masa ma być średnio gęsta.

KROK 4:

W naczyniu żaroodpornym ułożyć płat lasagne, posmarować masą mlekową, wyłożyć masę mięsną i posypać startym serem. I tak układać kolejne płaty makaronu, masy mlekowej, mięsa i sera. Układać warstwy, aż do wyczerpania składników.

KROK 5:

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut do momentu gdy wierzchni płat makaronu po bokach będzie spieczony. Podawać jeszcze gorące, pokrojone w prostokąty.