Włoska domowa lasagne
Składniki:
- Płaty makaronu lasagne
- Mięso mielone minimum 40 dag
- Cebula 1-2 szt.
- Vegetta
- Koncentrat pomidorowy
- Ser żółty minimum 40 dag- czym więcej tym lepiej
- Mleko 2 szkl
- Mąka
- Olej
Sposób przygotowania:
KROK 1:
Płaty makaronu lekko podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, uważając, aby się nie posklejały.
KROK 2:
Mięso mielone wraz z cebulą usmażyć na oleju, do momentu aż wyparuje woda. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić Vegettą do smaku.
KROK 3:
W pół szklanki mleka rozrobić trochę mąki, dosypać trochę vegety i rozbić grudki. Pozostałe 1,5 szklanki mleka zagotować, do gotującego się dodać rozbełtaną masę mlekową. Masa ma być średnio gęsta.
KROK 4:
W naczyniu żaroodpornym ułożyć płat lasagne, posmarować masą mlekową, wyłożyć masę mięsną i posypać startym serem. I tak układać kolejne płaty makaronu, masy mlekowej, mięsa i sera. Układać warstwy, aż do wyczerpania składników.
KROK 5:
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut do momentu gdy wierzchni płat makaronu po bokach będzie spieczony. Podawać jeszcze gorące, pokrojone w prostokąty.