Właściwości zdrowotne pomidorów

7 kwietnia 2014, dodał: Anna Królak
Artykuł zewnętrzny

pomidory

Portal Medical News Today poinformował, że pomidory coraz częściej przyciągają uwagę naukowców dzięki swoim zdrowotnym właściwościom. Liczni badacze podkreślają, że spożywanie warzywa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, odbytu, płuc, żołądka oraz piersi.

Jeszcze 200 lat temu pomidory były traktowane z dużą ostrożnością, ponieważ uważane były za rośliny trujące. Z upływem czasu jednak pomidor zyskał dużą popularność i jest jednym z najbardziej cenionych warzyw na świecie. Zarówno przez naukowców, jak i konsumentów.

Badania wykazały, że pomidor, dzięki zawartości kwasu liponowego ma istotny wpływ na poprawę metabolizmu, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych, a także chroni organizm przed retinopatią cukrzycową.

Pomidory bogate są w potas, błonnik oraz liczne substancje odżywcze, które zapobiegają występowaniu chorób układu krążenia, zawałów i wylewów oraz pozwalają uniknąć kamieni nerkowych oraz zachować odpowiednią masę mięśniową.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu pomidorów powinny zachować osoby, które przyjmują leki w postaci beta-blokerów oraz cierpią na chorobę refluksową przełyku. Warto również kupować pomidory z upraw ekologicznych.