Właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki

21 sierpnia 2018, dodał: Deme

Czy wiesz, że czarnuszka nazywana jest złotem faraonów? Nie bez powodu zyskała taką sławę, świetnie sprawdza się przy dolegliwościach trawiennych , stymuluje produkcję żółci, reguluje cykl menstruacyjny, a nawet działa rozkurczowo. Olej z czarnuszki znalazł swoje zastosowanie nawet wśród kucharzy i w branży kosmetycznej. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o tym niedocenianym produkcie.

czarnuszka

Jak powstaje?

Olej ten pozyskuje się z czarnuszki siewnej, która rośnie w południowo – wschodniej Europy i Azji. Czarnuszka posiada białe lub niebieskie kwiatki z błękitnym ubarwieniem. Jej nasiona są czarne skąd prawdopodobnie pochodzi nazwa rośliny. Jej właściwościami zachwycali się już na zimno. Działanie lecznicze posiada olej tłoczony na zimno i nierafinowany.

czarnuszka

Skład

Olej z czarnuszki składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak:

  • kwas omega-6 linolowy
  • omega -9 oleinowy
  • omega-3 alfa-linolenowy

Dodatkowo olej z czarnuszki zawiera antyoksydanty, sterole roślinne, przeciwutleniacze, mikroelementy, beta-karoten, a także biotynę i witaminę E.  Posiada również właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.

olej z czarnuszki

Na żołądek i wrzody

Jeżeli zmagasz się z dolegliwościami żołądkowymi typu refluks czy wrzody, to olej z czarnuszki będzie dla Ciebie zbawieniem. Jego działanie potwierdziły liczne badania naukowe, a dodatkowo olej zwalcza bakterie Helicobacter pylori, które wywołują choroby wrzodowe.

czarnuszka, olej z czarnuszki

Jako aspiryna

Olej z czarnuszki często porównywany jest z popularną aspiryną. Olej posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.  Świetnie działa na naszą wątrobę oraz żołądek i nerki. Co ciekawe olej z czarnuszki wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe.

olej z czarnuszki

Na serce

Olej świetnie sprawdza się przy chorobach serca oraz cukrzycy. Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, które powodują miażdżyce oraz zawał serca.

olej z czarnuszki

Na proces starzenia się

Czarnuszka została również doceniona w kosmetyce i skutecznie hamuje procesy starzenia się.  Wystarczy wcierać olej regularnie w cerę, aby zminimalizować zmarszczki i sprawić, że skóra stanie się sprężysta i elastyczna.

czarnuszka

Na promienie UV

Olej z czarnuszki idealnie sprawdzi się jako filtr przeciwsłoneczny, który skutecznie ochroni Cię przed słońcem.

opalanie, czarnuszka

Na włosy

Olejuj włosy podczas mycia, a z pewnością zauważysz różnicę. Twoje włosy dzięki czarnuszce odzyskają witalność oraz staną się mocne i błyszczące.

wlosy, olej z czarnuszki

Na cellulit

Chcesz zwiększyć elastyczność swojej skóry i poprawić jej napięcie? Stosuj olej z czarnuszki i zminimalizuj widoczność rozstępów, blizn oraz powstawanie cellulitu.

czarnuszka.olej

Do potraw

Olej z czarnuszki możesz również wykorzystać w kuchni. Idealnie sprawdzi się do sałatek, zup, sosów, czy twarogu. 

olej z czarnuszki

Przeciwwskazania

Czarnuszki powinny unikać kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym.

olej z czarnuszki

zobacz również:

Nasiona Chia – właściwości oraz praktyczne zastosowanie

Jak odróżnić nasiona konopi jadalnych od konopi indyjskich?

Koktajle owocowe – dużo przepisów


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł