Właściwości Aloesu

9 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Aloes działa na przewód pokarmowy, pomaga w procesach trawiennych i łagodzi dolegliwości żołądkowe

składniki działające:

– Witaminy wszystkie z wyjątkiem D
– Witamina B12 (bezpieczna, pochodzenia roślinnego)
– enzymy ( w tym bradykinaza – przeciwzapalny)
– minerały – Ca, Na, K, Mn, Mg, Cr, Zn, Cu
– szczególne węglowodany – mannoza – działa immunomodelująco (działa jak adaptogen, wspomaga ukł. odpornościowy)
– wielocukier – acemannan – umiejętność zaklejania krwawiących ranek (nadżerek) w układzie pokarmowym, jelicie grubym
– antrakinony – powodują, że jelito leniwe zaczyna pracować, działanie lekko przeczyszczające
– aloina i emodyna – mają działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i antywirusowe
– kwas salicylowy – naturalna aspiryna
– sitosterol (konkuruje z cholesterolem, blokuje receptory do których zdążają duże opasłe cząstki cholesterolu, blokuje tworzenie się płytki miażdżycowej)
– mamy 7 z 9 niezbędnych aminokwasów