Zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika), mangan, trochę żelaza, wapnia i jodu. Są dobrym źródłem potasu i dość dobrym witaminy C. Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Delikatnie przeczyszczają, przynoszą więc ulgę przy zaparciach. Zalecane są szczególnie niejadkom, bo poprawiają apetyt. Powinny o nich pamiętać osoby z niedokrwistością. Przemywanie powiek naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga np. przy zapaleniu spojówek. Natomiast kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni wskazane są dla osób cierpiących na np. reumatyzm.

Kompot z wiśni

Co kupić?

  •  1 kg wiśni
  • ½ szkl cukru
  • 4 szkl wody

Przygotowanie:

Wiśnie dobrze myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do garnka (można drylować wcześniej, ale to nie jest konieczne), zalewamy wodą i gotujemy, kiedy woda się podgrzeje dodajemy cukier i dobrze mieszamy żeby się rozpuścił. Kompot można spożywać od razu, można też przelać do słoików i pasteryzować (czas pasteryzacji ok. 20 minut), a potem wynieść słoiki do piwnicy (czy spiżarki).