Wiosna na talerzu. Kultowa sałatka według Jamie’go Olivera, którą zrobisz w 10 minut

10 kwietnia 2025,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Wiosenne sałatki zazwyczaj są bardzo proste i wykorzystują bogactwo zielonych roślin, kiełków lub pędów. Zwłaszcza w Japonii, gorzki smak kiełków i pędów jest cenionym sygnałem głęboko splecionym z esencją wiosny. Czerpiąc inspirację z tego sezonowego bogactwa Jamie Oliwer stworzył sałatkę, która, choć nie jest tradycyjnie japońska, oddaje ducha wiosny dzięki swoim żywym odcieniom i mieszance smaków. Po wypróbowaniu tego przepisu postanowiłam podzielić się przepisem. Uważam, że jest doskonała, a ponadto przepięknie wygląda.

W sałatce używamy trzech rodzajów zielonego groszku, w tym dwóch rodzajów w strąkach. Groszek cukrowy i groszek śnieżny są niemal identyczne pod względem odżywczym i mają podobny smak, ale groszek cukrowy jest zwykle słodszy i ma więcej smaku, natomiast groszek śnieżny ma nuty ziemne i wytrawne. Groszek cukrowy jest bardziej okrągły, podczas gdy strąki groszku śnieżnego są płaskie.

 sałatka według Jamie’go Olivera

Groszek cukrowy jest naturalnie niskokaloryczny. Jest też naturalnie słodki , ale w przeciwieństwie do wielu słodkich produktów ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Groszek cukrowy to także prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Groszek cukrowy jest bogaty w błonnik, jest również doskonałym źródłem witaminy C i warzywem bogatym w witaminy A i K oraz żelazo. Witamina C pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga w gojeniu się ran, odgrywa rolę w kontrolowaniu zakażeń, jest znanym przeciwutleniaczem oraz składnikiem potrzebnym do wytwarzania kolagenu (włóknistego białka w tkance łącznej). Dodatkowo pomaga w wytwarzaniu niektórych hormonów i przekaźników chemicznych wykorzystywanych przez mózg i nerwy oraz pobudza aktywność białych krwinek.

Żelazo pomaga w produkcji hemoglobiny (białka w czerwonych krwinkach, które transportuje tlen z płuc do reszty ciała), pomaga w produkcji mioglobiny (białka dostarczającego tlen do mięśni), natomiast w witamina K pomaga wytwarzać białka niezbędne do krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Błonnik jest ważny dla trawienia, kontroli wagi i zdrowia serca. Pomaga w kontrolowaniu masy ciała oraz poziomu cukru we krwi, pełni też korzystną rolę w mikrobiomie jelitowym, co może mieć działanie przeciwzapalne i pomaga zapobiegać zaparciom. Witamina A jest ważna dla zdrowia wzroku oraz odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym.

Groszek cukrowy jest pyszny na surowo, wrzucony do sałatki lub podawany jako przekąska, ale można go również podsmażać, gotować na parze lub grillować na patelni. W sałatce wykorzystujemy groszek blanszowany (lekko gotowany) i podajemy w towarzystwie pieczonej ciabatty, pietruszki, pędów groszku i naturalnie słonej fety.

Jak przygotować wiosenną sałatkę z groszku?

Składniki:
– dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, posiekane liście mięty, sól i pieprz
– 1 ząbek czosnku, obrany i oliwa z oliwek
– 75 g ciabatty, porwanej lub pokrojonej na małe kawałki
– 150 g zielonego groszku w kulkach (świeżego lub mrożonego)
– 100 g groszku cukrowego
– 100 g groszku śnieżnego
– mały pęczek pietruszki, liście
– 75 g pędów groszku
– 130 g fety, pokruszonej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Używając moździerza i tłuczka, rozgnieć czosnek z olejem. Położyć ciabattę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem czosnkowym, a następnie wymieszać. Doprawić solą. Piec, mieszając w połowie pieczenia, przez 15-20 min., aż grzanki będą złote i chrupiące. Lekko ostudzić. W międzyczasie zblanszować zielony groszek (kulki), natomiast groszek cukrowy i groszek śnieżny gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 min., następnie odcedzić i odświeżyć w lodowatej wodzie. Wszystkie składniki dressingu włożyć do słoika, doprawić, a następnie wstrząsnąć, aby się połączyły. Można użyć innej receptury, ta jednak pasuje znakomicie. Umieścić grzanki, warzywa, pietruszkę i pędy groszku na talerzu. Posypać fetą. Podawać sałatkę delikatnie polaną sosem.

Smacznego!