Wiosenny mus z czekolady i kolorowymi kuleczkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 20 dag kremówki
- 3 jajeczka
- 3 łyżki cukry
- 1 łyżka Brandy
- Kolorowe kuleczki, wiórki kokosowe, czekoladowe ozdoby (ja wykonałam własnoręcznie motylki z rozpuszczonej, różno-kolorowej czekolady)
Sposób przyrządzenia:
Najpierw połam czekoladę i w kąpieli wodnej rozpuść ją. W między czasie schłodzoną śmietankę ubij dokładnie, na sztywno. Jajka umyj w ciepłej wodzie i osusz je. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do nich ciepłą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Rób to w miarę szybko, aby nie powstały grudki. Ostudzoną masę wymieszaj z bitą śmietaną, alkoholem i pianką z białek. Dotowy krem przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekoruj według własnego uznania. Deser, który zaprezentowałam na zdjęciu ozdobiłam kolorowymi kuleczkami oraz wcześniej wspomnianym motylkiem.
SMACZNEGO KOCHANI!