Wiosenny makaron z pieczarkami i kurczakiem w sezamie.
Składniki:
250g makaronu kolanka
1 filet z kurczaka
200 g pieczarek
3 łyżki kukurydzy
pół cebulki
200g śmietany 18%
sezam
olej
mąka
sól
pieprz
czosnek sypki
papryka słodka i ostra w proszku
świeża natka pietruszki
Kurczaka pokroić w cieńkie plastry, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i paprykami, zalać łyżką śmiatany. Zostawić do przejścia. Makaron ugotować i pozostawić w cieple. Pieczarki umyć i obrać, następnie pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pieczarki wraz z cebulką. Później podlać je wodą i zagęścić śmiataną wymieszaną z łyżka mąki. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Zagotować i na konieć dodać kukurydzę. Odstawić z gazu. Mięso obtoczyć w sezamie i usmażyć na złoty kolor. Na talerz wyłożyć porcję makoronu polać sosem z warzywami. Wokół makaronu ułożyć wianuszek z mięska. Całość posypać siekaną zielona pietruszką.
Smacznego :)