Za oknami wszystko rozkwita, a u nas wiosna na talerzu. W menu restauracji z Alei Smaków Galerii Mokotów pojawiły się lekkie propozycje na lunch. Nowe, pełne kolorów menu, w którym można znaleźć potrawy z mango, pieczonymi pomidorami, czy cukinią pozwolą wybrać się w podróż kulinarną m.in. na południe Europy, czy do dalekiej Azji i sprawdzić jak tam smakuje wiosna.
W Vapiano serwowana jest lekka pasta Primavera przygotowywana z cukinii, brokułów, kolorowej papryki, pieczonych pomidorów, oliwy czosnkowej i natki pietruszki. Można też skosztować chrupiącej sałatki Reef&Beef, w której wołowinę i krewetki połączono z grillowanymi warzywami, pomidorkami cherry i szczypiorkiem. W maju i czerwcu w menu restauracji pojawią się kolejne dania, w których będą królować szparagi.
Miłośnicy kuchni Dalekiego Wschodu mogą spróbować steku z tuńczyka w sosie miso z imbirem i chili oraz sałatki tajskiej przygotowywanej z mango, suszonych krewetek, prażonych orzechów z sosem tamaryndowcowym. Te potrawy serwuje Izumi Sushi. Wszyscy, którzy lubią łączyć warzywa z makaronem mogą sprawdzić jak w daniu Vegetable Yakisoba podają je mistrzowie z Tokyo Sushi.
Dla tych, którzy preferują tradycyjną polską kuchnię restauracja Chłopskie Jadło przygotowała kilka wiosennych propozycji, a wśród nich delikatny krem szpinakowy posypany prażonymi nasionami słonecznika z dodatkiem śmietany oraz sandacz, serwowany iście wiosennie, bo z sosem chrzanowym oraz brokułami, zielonym groszkiem i cukinią (menu dostępne do 14.05).
Restauracja Sphinx zaprasza na Gwiazdy Sezonu, w których obok steków z polskiej wołowiny króluje tradycyjny hummus przygotowany według oryginalnej libańskiej receptury, serwowany z bułkami pita. Jako dopełnienie lunchu Sphinx poleca latte o smaku figi, espresso z mlekiem i syropem bananowym pod warstwą bitej śmietany i inne smaki wyjątkowych kaw przygotowanych na bazie nowej mieszanki Julius Meinl.
Nowości w menu restauracji można spróbować na poziomie 2 Galerii Mokotów, gdzie znajduje się Aleja Smaków.